Minister Van Peteghem: "Niet aanvaarden dat mensen Kerstmis alleen moeten vieren"

25 november 2020
© Laurie Dieffembacq (Belga)
Het Overlegcomité moet vrijdag goed bekijken hoe we Kerstmis kunnen vieren. Dat vindt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “We moeten ervoor zorgen dat niemand Kerstmis alleen moet vieren”, zegt hij in 'De Ochtend'.

Het Overcomité, het overleg van de verschillende regeringen van België, buigt zich vrijdag over de coronamaatregelen. Veel ruimte voor versoepelingen is er nog niet, beseft minister Vincent Van Peteghem. “We zien in de cijfers dat de zware maatregelen effect hebben, maar nog niet voldoende”, aldus de minister.

Rekening houdend met de risico’s moet het Overlegcomité twee dingen zeker bekijken, vindt Van Peteghem. Enerzijds moet gekeken worden wat er mogelijk is voor de niet-essentiële winkels, onder heel strikte voorwaarden, om de economie weer wat zuurstof te geven.

Hoe dichter we bij kerstdag zullen komen, hoe meer we allemaal zullen voelen dat we nood hebben aan contact.

Anderzijds wil de minister bekijken wat er mogelijk is rond Kerstmis. “In deze periode die voor vele mensen toch al donker en eenzaam is geweest, moeten we ervoor zorgen dat niemand Kerstmis alleen moet vieren.”

“Vandaag lijkt kerstdag één van de 31 dagen van december, maar hoe dichter we bij kerstdag zullen komen, hoe meer we allemaal zullen voelen dat we nood hebben aan contact en samenzijn met familie.”

De minister is zich bewust van de risico’s van versoepelingen, "maar we moeten binnen de mogelijkheden die er zijn, kijken wat er mogelijk is. We mogen niet aanvaarden dat mensen alleen Kerstmis gaan vieren".

Beluister het gesprek met Vincent Van Peteghem in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'