Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Onzekerheid over AstraZeneca weegt op vaccinatieplanning"

29 januari 2021
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat de onduidelijkheid rond de levering van de vaccins van AstraZeneca de vaccinatiecampagne bemoeilijkt. “De vaccinatiecampagne loopt niet in het honderd”, zegt hij in “Villa Politica”, maar ze zal wel vertraging oplopen.

Vandenbroucke wijst erop dat tot nu toe 247.000 mensen een eerste prik hebben gekregen. “Maar er is onzekerheid over de vaccins van AstraZeneca, en die onzekerheid weegt op de planning.”

“Als we minder vaccins krijgen, gaan we minder snel vooruit en dat is zeer slecht nieuws”, aldus Vandenbroucke. Maar er is ook goed nieuws: “Het goede nieuws is dat we vanaf april-mei veel meer Pfizer-vaccins gaan krijgen.” Maar toegegeven, voor februari-maart ziet het er momenteel minder goed uit.

"Het punt is niet dat we ze niet zouden krijgen, maar het gaat om de snelheid van levering. Dat is cruciaal omdat we in februari en maart hoopten te kunnen beginnen met 1,5 miljoen dosissen AstraZeneca. Als we maar de helft van de dosissen krijgen, dan start je trager op en dat is bijzonder vervelend. Het is een race tegen de tijd", voegt Vandenbroucke daar aan toe in "Het Journaal".

Vandenbroucke steunt de Europese Commissie in haar vraag om meer duidelijkheid te krijgen van AstraZeneca. “Tegenover honderden miljoenen subsidies en steun – belastinggeld van mensen – staat de eis dat ze duidelijk zouden zijn.”

Volgens de minister is er niet alleen onduidelijkheid over het aantal vaccins dat AstraZeneca precies gaat leveren, maar ook over de werkzaamheid van het vaccin bij 65-plussers. Het is net de bedoeling om dit vaccin toe te dienen bij 65-plussers en mensen uit de eerste lijn in de gezondheidszorg. Over die werkzaamheid van het vaccin komt er misschien morgen meer duidelijkheid van het Europese Geneesmiddelenagentschap, dat het vaccin nog moet goedkeuren.

Oprukkende Britse variant

Minister Vandenbroucke reageert in "Het Journaal" ook over het nieuwe rapport over de oprukkende Britse variant van het coronavirus. Voor het einde van die Britse variant verantwoordelijk zijn voor 90 procent van alle nieuwe besmettingen in ons land. De variant is 65 procent meer besmettelijk dan het klassieke coronavirus.

"Als je gaten in je verdedigingsmuur hebt, betaal je daar met dit soort varianten zoals de extra besmettelijke Britse variant de tol voor. Als je geen gaten in de verdedigingsmuur hebt, dan komt ook deze variant er niet door. De bestaande maatregelen zijn even effectief tegen de Britse variant. Het komt er op aan om de maatregelen strak vol te houden. Voor de rest moeten we elke dag naar de cijfers kijken en er moet nog meer getest worden."

Groot-Brittannië

In het Verenigd Koninkrijk werd het AstraZeneca-vaccin al eind december goedgekeurd. Het gaat om een voorlopige goedkeuring, maar die is voldoende om het al massaal te gebruiken, ook bij ouderen.

"In het Verenigd Koninkrijk zien ze een sterke reactie op het vaccin bij de groep ouderen", zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels. "De Britten hebben geen argumenten dat het niet zou werken en hebben het daarom goedgekeurd. De vraag is nu of dat voor Europa voldoende is."

Luister naar Isabel Leroux-Roels in De ochtend :

Bron: vrtnws.be