Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Minister Vandenbroucke: "Cultuursector stap voor stap heropenen", sector reageert ontgoocheld

di 28 dec. - 0:54

Een onmiddellijke heropening van theaters, concertzalen en bioscopen komt er niet, maar er zal wel gewerkt worden aan een stappenplan dat perspectief biedt op lange termijn. Dat blijkt na overleg tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en de cultuursector. Om dat plan concreet te maken, zal de ministere volgende week dinsdag opnieuw samenzitten met de sector. De sector is ontgoocheld dat een snelle heropening er niet in zit.
Zaal met legen stoelen

Het overleg tussen de minister en de culturele sector verliep digitaal en werd gevolgd door zo'n dertig mensen uit verschillende geledingen van de cultuur- en eventsector. "Ik heb uitgelegd waarom de beslissing genomen is, maar ik heb ook geluisterd", zegt Vandenbroucke. "We erkennen dat de sector zwaar getroffen wordt en al heel veel inspanningen gedaan heeft om activiteiten veilig te kunnen laten doorgaan."

Bekijk hier de reactie van minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) na het overleg:

"De sector zal pas kunnen heropenen als de epidemiologische situatie het toelaat, als we geen nieuwe zware overlast op de ziekenhuizen verwachten. We zullen dan zo snel mogelijk een voorstel doen aan het Overlegcomité om opnieuw minimale activiteiten in de sector mogelijk te maken."

Vandenbroucke wil ook perspectief bieden op lange termijn en bekijken welke steunmaatregelen er moeten worden genomen. "De sector vraagt een stappenplan, om stap voor stap te kunnen toewerken naar een volledige heropening. Ik zit volgende week opnieuw samen met de sector om heel concreet na te denken over hoe die eerste stap er zou kunnen uitzien en ook het verdere stappenplan vorm te geven. Parallel moet nagedacht worden over wat dat impliceert voor steunmaatregelen die moeten worden genomen."

Weinig hoop

De cultuursector reageert enerzijds opgelucht dat de minister naar hun grieven geluisterd heeft, maar ziet voorlopig weinig hoop. "Het is belangrijk dat er een gesprek opgestart is", zegt Mike Naert van het Depot in Leuven die voor de livemuzieksector spreekt.

Anderzijds is een kleinschalige heropstart voor hen onvoldoende. "Wij moeten een perspectief hebben op een volledige heropening. Daar gaan we volgende week over verder praten. Met beperkte capaciteit is het voor de meeste organisaties niet mogelijk om het financieel haalbaar te maken. Onze kassa's zijn leeg. De sector is radeloos en moedeloos. Als we niet open kunnen, moet er een serieus pakket aan steunmaatregelen komen."
Op dit moment is er nog geen nieuwe datum voor een Overlegcomité. De huidige maatregelen lopen nog tot 28 januari.

Bekijk hier de reactie van Mike Naert van het Depot in Leuven:

Betoging cultuursector

Het Overlegcomité besliste afgelopen woensdag om alle binnenactiviteiten te verbieden, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vooral de snelle opmars van de nieuwe omikronvariant baart de beleidsmakers zorgen. Terwijl buitenevenementen zoals kerstmarkten wel nog kunnen doorgaan, moesten theaters, concertzalen en bioscopen de deuren sluiten.

Dat was een klap in het gezicht van de culturele sector, die de maatregelen een brug te ver vond. De afgelopen maanden nam de sector tal van voorzorgsmaatregelen om veilig te kunnen werken.

De beslissing ging bovendien in tegen het advies van de experten van de GEMS, die vonden dat de sector voorlopig nog kon openblijven. Volgens het wetenschappelijk instituut Sciensano zijn theaters, concertzalen en bioscopen niet de plaatsen waar massaal besmettingen opgelopen worden.

Zondag kwamen duizenden mensen uit de culturele sector en sympathisanten samen aan de Kunstberg in Brussel om te betogen tegen de sluiting.

PS-voorzitter Paul Magnette: "Collectieve vergissing"

Het protest van de sector kreeg ook bijval uit politieke hoek, ook van politici die behoren tot de meerderheidspartijen. Vanochtend reageerde PS-voorzitter Paul Magnette in de krant L'Echo. Hij vindt dat de politici zich tijdens het laatste Overlegcomité "collectief vergist" hebben. "Ik begrijp de kritiek van de culturele wereld en ben het er volledig mee eens", zegt hij. Hij erkent dat er geen objectieve reden is om de culturele sector te sluiten, maar dat is meegenomen in een beslissing die alle binnenactiviteiten viseerde.

"We hadden dat kunnen voorkomen als de minister van Cultuur op basis van criteria als ventilatie, maskergebruik en coronapas een certificaat had ingevoerd waarmee culturele instellingen hadden kunnen voortwerken".
De PS-voorzitter wijst ook naar de Bénédicte Linard van Ecolo, de minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap. Die had volgens hem de algemene maatregel kunnen voorkomen. Volgens Magnette moet de politiek de kerstvakantie gebruiken om het crisisbeheer in vraag te stellen, het vertrouwen te herstellen en werk te maken van algemene maatregelen.

Ook Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) heeft bedenkingen bij de maatregelen die de cultuursector zijn opgelegd, en uitte dat ook door aanwezig te zijn op de betoging in Brussel. "Hier is iets gebeurd wat noch ik, noch de mensen die ik spreek op straat begrijpen", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Dan moet je duidelijk een signaal durven te geven. Als mensen de (corona)regels niet legitiem vinden, dan denk ik dat we echt problemen krijgen."

Beluister het gesprek met Senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en Radio 1

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet