Minister Vandenbroucke: "Problemen Johnson & Johnson tegenvaller, wellicht 3 weken vertraging voor vaccinatiecampagne”

12 juni 2021
De leveringsproblemen van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson betekenen een serieuze tegenvallen voor de vaccinatiecampagne in ons land. Die zal allicht drie weken vertraging oplopen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd in 'De Ochtend'.

Gisteren besliste de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA) om enkele geblokkeerde loten van het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson niet meer vrij te geven. Ze waren geproduceerd in een fabriek in Baltimore, in de Verenigde Staten, waar eerder door een menselijke fout vaccins vernietigd moesten worden nadat ingrediënten van het Johnson & Johnson-vaccin gemengd waren met ingrediënten van het AstraZeneca-vaccin. Over hoeveel loten het precies gaat, is niet bekendgemaakt, maar het betekent wel vertraging voor de vaccinatiecampagne in ons land.

"In de Verenigde Staten waren fouten gebeurd in die fabriek. De Amerikaanse overheid heeft beslist om de gemixte vaccins te vernietigen. De Europese overheden oordeelden dat ze producties uit die fabriek, die mogelijk hetzelfde probleem hadden, voorlopig achter slot en grendel zouden houden. Nu is duidelijk dat ze definitief niet vrijgegeven zullen worden", legt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De ochtend".

"Wij hadden helemaal in het begin gehoopt om eind juni 1,4 miljoen dosissen van het J&J-vaccin te hebben. Maar eind juni zullen we er maar een 450.000-tal hebben. Voor een stuk zat dat al wel in onze planning, we gingen al lang niet meer uit van die 1,4 miljoen. Maar het betekent wel een vertraging", aldus Vandenbroucke. Volgens de minister zal het gaan om een vertraging van drie weken.

"We weten ook niet hoeveel vaccins Johnson & Johnson zal leveren in juli. We zullen zien waar we staan eind juni, begin juli. Maar laat ons optimistisch blijven en niet panikeren. De vaccinatiecampagne in Vlaanderen verloopt bijzonder goed."

Beluister het gesprek met minister Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister de podcast 'Ontbijten met Michaël':

Lees ook: