Minister Vandenbroucke vreest toevloed Nederlandse shoppers: "Sorry, hier shop je nu niet voor je plezier"

15 december 2020
© Thierry Roge (Belga)
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vraagt waakzaamheid van de Belgische burgemeesters, nu in Nederland is beslist dat de niet-essentiële winkels dichtgaan. Dat zei hij in 'De Ochtend'. De Nederlanders moeten weten dat shoppen voor het plezier nu niet kan in België, vindt hij. Hij zou ook liever gezamenlijke Europese afspraken willen.

De coronacijfers in ons land dalen niet meer en stijgen zelfs lichtjes in Vlaanderen. Dat baart federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zorgen. Volgens hem moeten we "dag na dag naar de cijfers kijken" en "superwaakzaam zijn". "Misschien moeten ook wel hier en daar nieuwe dingen doen opdat mensen de basisregels zouden volgen."

Niet dat hij nu plots hint op een strengere lockdown, zoals in Nederland nu het geval is. Daar zijn de besmettingen de laatste weken fors omhoog geschoten. "We zijn niet in een hele harde lockdown. Wij hebben in België gekozen voor stabiliteit. We hebben dezelfde regels sinds oktober. We doen niet zoals Nederland, waar je nu een jojobeweging krijgt. Maar dan weet je dat je dat 'niet zo harde regime' lang samen moet volhouden."

Die nieuwe Nederlandse lockdown, met sluiting van de niet-essentiële winkels, baart Vandenbroucke nochtans wel zorgen. Hij zou liever gezamenlijke Europese afspraken willen daarover. "We moeten veel meer gelijk optreden." Hij zegt dat hij daarover ook gaat samenzitten met de Nederlanders.

Fors optreden

Intussen zullen onze burgemeesters waakzaam moeten zijn, zegt hij. "Onze burgemeesters in grote steden staan in voor het controleren van de toevloed in de winkelstraten. Zij doen dat ook goed. Maar we zullen, wetende dat de Nederlanders hier zullen komen shoppen voor het plezier, hen moeten duidelijk maken: 'sorry, hier wordt nu niet voor het plezier geshopt'. Hier kom je maximaal een half uurtje in een winkel, alleen, en we beperken de toevloed in de winkelstraten."

De burgemeesters hebben de verantwoordelijkheid om de toevloed te controleren. Komen daar meer Nederlanders, dan gaat iedereen langer moeten wachten.

In de ogen van Vandenbroucke is de "controleerde opening" van de niet-essentiële winkels, zoals die nu bestaat in ons land, wel degelijk houdbaar. "Alleen mogen natuurlijk de Nederlanders dit niet komen verstoren door hier massaal te komen shoppen."

"Nogmaals: de burgemeesters hebben de verantwoordelijkheid om de toevloed te controleren. Komen daar meer Nederlanders, dan gaat iedereen langer moeten wachten. En ik vertrouw ook op desnoods de harde hand van de burgemeesters, want ze kunnen ook fors optreden."

Beluister het gesprek met Frank Vandenbroucke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: