Minister Verlinden: "De politie zal in eindejaarsperiode niet systematisch aanbellen voor controles"

28 november 2020
© Eric Lalmand (Belga)
"Het is zeker niet zo dat de politie in de eindejaarsperiode systematisch gaat aanbellen aan alle deuren." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) na de beslissing van het Overlegcomité dat we kerst en eindejaar in beperkte kring moeten vieren. Verlinden benadrukt wel dat politiepatrouilles de controles op lockdownfeestjes zullen verderzetten.

"Er zijn al een aantal van die feestjes gecontroleerd. Wanneer er inderdaad vastgesteld wordt dat er heel veel lawaai is of dat er een hele groep mensen samen aanwezig is in een kleine ruimte, zal de politie kunnen ingrijpen", zegt de minister.

Hoewel we de eindejaarsperiode binnen met ons eigen gezin moeten doorbrengen (alleenstaanden krijgen wel een uitzondering), blijft buiten de regel van vier gelden. En dat doet sommigen al dromen over creatieve oplossingen voor kerst en eindejaar. "Het klopt dat je nog met vier mensen kan afspreken, als het buiten kan gebeuren", reageert Verlinden. "Maar als dat betekent dat je eerst langs binnenruimtes moet, kan het niet."

Een aparte toegang naar de tuin is dus noodzakelijk. "Ik begrijp uiteraard ook dat niet iedereen het geluk heeft om een tuin of terras te hebben dat voldoende ruim is om dat soort samenkomsten te laten plaatsvinden want het is natuurlijk zo dat je nog altijd de social distancing moet respecteren. Dat zal dus niet voor iedereen kunnen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Herbeluister het gesprek met minister van Annelies Verlinden in 'De Ochtend'