Minstens 1 op de 4 bedienden werkt op dit moment van thuis uit

10 november 2020
© Green Chameleon (Unsplash)
Zeker een kwart van alle bedienden werkt op dit moment van thuis uit. Dat blijkt uit metingen van de HR-dienstverlener Attentia. In april, tijdens de eerste lockdown, was dat nog 40 procent, maar toen waren bedrijven nog niet op corona voorbereid. Vandaag hebben heel wat bedrijven maatregelen genomen om werknemers veiliger op de werkvloer toe te laten.

Bijna 25% van de bedienden werkt nog steeds thuis. En die inschatting is een minimum. Het is zeker méér, zegt Attentia, want veel bedrijven registreren telewerk niet altijd even accuraat. Een snelpeiling van het Verbond van Belgische Ondernemingen maakte twee weken geleden voor de maand oktober alweer gewag van 70% telewerkers onder bedienden en kaderleden, al moeten we de werkelijk gepresteerde uren thuis nog afwachten.

Attentia verwacht wel dat het ministerieel besluit van 1 november - dat telewerk verplicht - de cijfers weer flink de hoogte in zal duwen. En met de donkere winterperiode in aantocht moeten bedrijven nu echt inzetten op het mentaal welzijn van hun mensen, zegt Mirabel Hoys aan VRT NWS en in 'De Ochtend'.

"Impact van het psychosociale welzijn niet onderschatten"

"We focussen nu heel hard op het fysieke welzijn, het beschermen tegen het coronavirus, en dat is uiteraard belangrijk, maar de impact op het psychosociale welzijn is niet te onderschatten; moeilijke en onzekere tijden, een tweede lockdown, met kortere dagen en ook de kinderen die soms thuis zijn, dat is werkelijk niet evident. Ik geef al twee tips: investeer in de emotionele intelligentie bij leidinggevenden, dat zorgt voor een gevoel van veiligheid bij je mensen, meer engagement en verbinding met het bedrijf. Ten tweede: laat als bedrijf of manager aan de mensen weten dat je angstig voelen, dat dat oké is. Maak het bespreekbaar, via bijvoorbeeld psychosociale ondersteuning."

Beluister het gesprek met Mirabel Hoys in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'