Misdaadauteur Luc Deflo is overleden: "Hij was een meester in het opbouwen van spanning"

27 november 2018
© Belga
Vlaams misdaadauteur Luc Deflo is gisterenavond op 60-jarige leeftijd overleden in Mechelen. De schrijver was al een tijdje ernstig ziek. Deflo schreef in totaal 35 thrillers en is onder meer bekend van het speurdersduo Deleu en Bosmans. Collega Toni Coppers noemt hem "een meester in het opbouwen van pure spanning

Deflo was een populaire auteur. Hij debuteerde net geen twintig jaar geleden met "Naakte zielen" (1999), een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Met dat boek werd hij meteen ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 won hij die met zijn boek "Pitbull". Alles samen scheef Deflo 35 boeken, maar ook toneelstukken en scenario's. Van zijn psychologische thrillers werden meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Zijn meest recente thriller "Verdorven" dateert van september.

"Deflo was een meester in spanning opbouwen" 

Collega-misdaadschrijver Toni Coppers kende Deflo persoonlijk. Ze werkten een tijdlang voor dezelfde uitgeverij. "Toen ik 10 jaar geleden begon zat Luc net als Pieter Aspe bij Manteau", vertelt hij aan VRT NWS. "Typered aan Luc is dat hij écht donkere thrillers schreef. Hij was een meester in spanning opbouwen. Hij was meer geïntereseerd in het pure thrillergenre, daarin was hij uniek in Vlaanderen."

Deflo hield niet vast aan bepaalde personages, alhoewel hij vaak terugkeerde naar Deleu en Bosmans. "Deleu en Bosmans waren min of meer zijn vast speurdersduo. Maar Luc was iemand die niet hield van vast te zitten aan een bepaald stramien. Hij schreef ook andere thrillers: standalones (alleenstaande verhalen, red.). "

Collega Pieter Aspe leerde hem kennen op de Boekenbeurs waar de auteurs een paar jaar naast elkaar zaten. "Ik heb zijn debuutroman gelezen en weet nog dat ik toen schrik had dat hij me zou overvleugen (lacht, red.). Hij wilde doodgraag voor televisie werken. Hij was heel ambiteus", herinnert Aspe zich.

Frank Deboosere zat nog met Deflo in de klas. "In het vierde middelbaar moesten we een misdaadverhaal schrijven. Dat van Luc Deflo werd toen voorgelezen. De leerkracht zei toen nog: 'Je hebt hier aanleg voor, je moet hiermee verder gaan'".

Te ziek, geen Boekenbeurs dit jaar

Luc Deflo was al een hele tijd ziek. Begin deze maand werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waardoor hij moest afzeggen voor de Boekenbeurs. Maandagavond is de schrijver omringd door zijn familie overleden in het AZ Sint-Maarten in Mechelen. Deflo heeft een zoontje met zijn Venezolaanse partner en twee dochters uit een eerder huwelijk.

Beluister Pieter Aspe, Toni Coppers en Frank Deboosere:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'