Misdaadjournalist Peter R. de Vries over arrestatie van Jos Brech: "Een enorme opluchting"

27 augustus 2018
Na de arrestatie van Jos Brech, de man die verdacht wordt van de 20 jaar oude moord op Nicky Verstappen (11), heerst vooral opluchting, zegt Peter R. de Vries. De Nederlandse misdaadjournalist is al jaren nauw betrokken bij de zaak en was ook bij hen toen ze het nieuws hoorden. "Het is heel erg snel gegaan", zegt hij over de tip die naar de arrestatie heeft geleid. De vraag is nu hoe lang het zal duren voor Brech zal worden uitgeleverd aan Nederland.

Jos Brech werd gisteren in Spanje opgepakt op verdenking van de moord op Nicky Verstappen (11) in 1998. Hij kon worden geïdentificeerd na een groot DNA-verwantschapsonderzoek dat begin dit jaar opgestart werd. Sinds februari was de man zelf spoorloos. Hij werd nationaal en internationaal geseind en bleek uiteindelijk dus in de buurt van Barcelona te zitten.

Peter R. de Vries is Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij volgt de zaak rond Nicky Verstappen al 20 jaar van heel nabij op en was gisteren ook in gesprek met de ouders toen de politie hen belde met de vraag om naar het politiekantoor te komen. Daar kregen ze het nieuws te horen.

R. de Vries wist zelf niet van de tip die naar de arrestatie van Brech geleid heeft. "Het is heel erg snel gegaan", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Die tip liep pas eergisteren binnen. De Nederlandse politie heeft eerst de betrouwbaarheid daarvan gecontroleerd en dan de autoriteiten in Spanje op de hoogte gebracht. Waarna zij Brech opgepakt hebben. Je moet weten dat de politie duizenden tips heeft gekregen, ze gaan niet voor elke tip apart contact opnemen."

Wanneer wordt Brech uitgeleverd?

Hoe gaat het nu voort? "Brech zal nu door de Spaanse autoriteiten moeten worden uitgeleverd aan Nederland. Hoe snel of hoe traag dat gebeurt, dat hangt af van de houding van Brech. Als hij meewerkt, kan dat binnen de tien dagen al. Tekent hij verzet aan, dan zal dat langer duren", zegt R. de Vries.

De ouders van Nicky Verstappen en Peter R. de Vries hebben er geen idee van of Brech al bekentenissen zou hebben afgelegd. "Hij is niet gehoord door de Spaanse speurders, zij kennen ook niet het volledige dossier en hebben niet alle feiten. Brech spreekt allicht ook geen Spaans. Het verhoor zal dus door de Nederlandse autoriteiten moeten gebeuren."

"Constant mee bezig geweest"

Peter en Berthie Verstappen hebben Peter R. de Vries altijd geprezen omdat hij de zaak onder de aandacht heeft blijven houden. De journalist is al van in het begin nauw betrokken bij het verhaal. "De ouders hebben mij toen gecontacteerd met de vraag om mee te kijken, te helpen, ze hadden het gevoel dat ze assistentie konden gebruiken. Ik heb meteen ja gezegd."

"We konden niet weten dat de zaak 20 jaar zou aanslepen. Ik ben er eigenlijk constant mee bezig geweest, we hadden altijd een heel nauw contact. En nu er eindelijk een verdachte opgepakt is, is dat natuurlijk een enorme opluchting.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'