Misia

15 april 2020
©Randal Casaer
Zandman zendt een hele week opmerkelijke afleveringen van podcasts uit van VRT collega’s. Niet alleen Radio 1, maar ook StuBru, Canvas, VRTNWS, Klara en Eén hebben hun eigen podcasts. Wist je al dat Klara een podcast heeft genaamd 'Misia'?

Misia is een driedelige muzikale vertelling rond het leven van Misia Sert (1872-1950): de koningin van de Parijse salons, maar ook van de gebroken dromen en ontmaskerde liefde. Haar leven van glorie en tragiek, boeiende artistieke netwerk en verschroeiende muzikale passie vormen de rode draad.

Misia’s leven leest als een artistieke, culturele en sociale geschiedenis van Frankrijk en België anno 1900. In Misia gaat radiomaker Katharina Smets samen met musicologe Sofie Taes en componist Fredrik Neyrinck op zoek naar wie Misia echt was.

Ze willen de tijdsgeest begrijpen, met al wat zich op het politieke, maatschappelijke en culturele vlak op de achtergrond afspeelde. Ze duiken met de neus in het pluche van de society-salons en het fluweel van de theaterzitjes. Ze lezen mee over de schouder van de grootste dichters van de Belle Époque, en loeren door de lens van Misia’s legendarische portrettisten.

Misia gidst hen doorheen de vroegmoderne avant-garde, recht van toen naar nu: welke verhalen en kunstwerken blijken relevant voor ons? Welke schatten willen we absoluut delen met het publiek en welke verhalen mogen niet onverteld blijven...? De reis in de voetsporen van Misia Sert voert hen van Halle over Brussel naar Parijs.

  • Productie: Katharina Smets, in samenwerking met het ensemble Revue Blanche en de musicologe Sofie Taes.
  • Montage : Wederik De Backer.

Met de stem van Kurt Van Eeghem, en met Reinhilde Decleir als de stem van Misia.

'Misia - aflevering 1' hoor je om 22u in Zandman.

Bron: klara.be

Lees ook: