Misogyne mannenpraat

12 december 2019
De seksistische uitspraken van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs - tijdens een lezing van de rechtse katholieke studentenvereniging KVHV aan de Universiteit Gent - blijven de gemoederen bedaren; Dat vrouwen "wel privileges en geld willen, maar hun benen niet meer willen opendoen", gooide hij bijvoorbeeld zo maar eventjes in de groep. Vrouwenvriendelijk, dat staat vast. En misschien zelfs vrouwenhaat – misogynie - in zijn puurste vorm? Daar willen we het vandaag over hebben in De Wereld van Sofie

Kan je dat soort uitspraken zo maar doen? Vrouwonvriendelijke uitspraken, vrouwenhaat… verwerpelijk is het zeker. Maar is het ook strafbaar? Advocate en professor discriminatierecht aan de Universiteit van Luik, Evelyne Maes, geeft klare kijk op de gender- en seksismewet en of die hier ingeroepen zouden kunnen worden.

“Voor hem zou ik mijn benen operatief aan elkaar laten zetten nadat ik mijn vagijn had laten volstorten met gewapend beton”, reageert de Nederlandse columniste Stella Bergsma op Twitter. Ze richt zich vandaag in een open brief aan Jeff Hoeyberghs.

Dat Jeff Hoeyberghs werd uitgenodigd door een rechts-conservatieve studentenbeweging is allicht geen toeval. In bepaalde conservatieve, rechtse of populistische kringen en partijen lijkt men een vrouwbeeld te koesteren dat niet veraf staat van wat hij uitkraamt. Is er effectief een link te trekken tussen extreem-rechts en misogynie? Petra Meier, politologe aan de Universiteit Antwerpen, is expert ter zake.

Ook grote denkers hadden vaak misogyne gedachten. 'Er is geen vrouw die deugt', schrijft Arthur Schopenhauer bijvoorbeeld. Auteur en journalist Jan Van den Berghe heeft het over vrouwenhaat bij mannen zoals Baudelaire, Nietzsche en Schopenhauer.

Op het witte doek worden vrouwen vaak als lustobject afgebeeld. Is het in sommige genres erger dan in andere? Regisseur en filmkenner Jan Verheyen heeft het over misogynie in films.

In de uitzending over ‘sommige dingen had je liever niet geweten’ op 20 september had Sofie het over de misogyne Jacques Brel. Maar was die wel zo misogyn als we toen beweerden? Marc Didden kroop in zijn pen, hij vindt dat we Brel in zijn tijd en de juiste context moeten zien.

Maar andere artiesten bezondigden zich wel degelijk aan vrouwonvriendelijke teksten. Onze muziekkenner Korneel De Clercq selecteerde de meest misogyne lyrics.