"Misschien is de citroen bij Club Brugge uitgeperst"

18 april 2017
Na het gelijkspel op Zulte Waregem likt Club Brugge opnieuw zijn wonden. Anderlecht loopt lachend uit. Peter Vandenbempt snijdt in zijn maandaganalyse met een scherp mes door de afgelopen speeldag, met daarbij ook nog wat duiding over de trieste situatie bij Standard.
Club Brugge heeft nog maar één goeie wedstrijd gespeeld in PO1. Het was die in Gent, zijn eerste in deze play-offs, en die werd dan nog verloren met 2-1. Club heeft nu al vijf matchen niet meer gewonnen, speelde zeer matig in Waregem gisteren (2-2), waar het nauwelijks iets gecreëerd heeft en nog maar een keer met een totaal verkeerde ingesteldheid aan de wedstrijd begonnen is.
Als je voor de zoveelste keer achter de feiten moet aanhollen, dan is dat totaal onbegrijpelijk.
In het voetbal moet je duels winnen, zeker in het Belgische voetbal. Dat deed Club Brugge niet en als je dan achterin staat te prutsen, een paar weken na elkaar, en ook nog wat pech hebt met ongelukkige strafschoppen tegen, dan kom je natuurlijk niet ver.
In zijn verklaring achteraf had Michel Preud'homme het over - misschien - mentale vermoeidheid in de spelersgroep na twee seizoenen waarin veel van die spelers gevraagd is. Misschien is de citroen inderdaad uitgeperst en is de honger naar een tweede titel minder groot dan naar die eerste vorig jaar. 
Het zou niet mogen, maar het zou zeker wel kunnen. Hoe dan ook: het Club Brugge van gisteren in Waregem en dat van vorige week tegen Charleroi is in elk geval geen titelkandidaat.

 

Anderlecht gaat gewoon voort op zijn elan

Als Club Brugge volgend weekend in Anderlecht verliest, is het echt voorbij. Als je weet dat Club al bijna 20 jaar en 25 wedstrijden niet meer gewonnen heeft in Brussel en daar al heel dikwijls in een betere vorm en met veel meer vertrouwen gaan spelen is dan nu, dan weet je dat dat een loodzware opgave is.

Vooral ook omdat Anderlecht voortgaat op zijn elan. In Oostende is het nog maar een keer cynisch en klinisch drie punten gaan pakken. Zonder overschot en zonder franje, maar met zijn intussen kenmerkende stijl: karakter, discipline en organisatie.
En ditmaal was er dan de klasse van Hanni om het verschil te maken. Enkele dagen nadat Anderlecht tegen Manchester United 90 minuten achter de bal heeft moeten lopen, is dat toch een zeer goed resultaat op het veld van Oostende.
En anders dan het Club Brugge van gisteren is dit Anderlecht wél een ploeg die wel vanaf minuut 1 grinta, onverzettelijkheid en teamspirit uitstraalt en daarmee resultaten haalt.
Ik zit al een hele tijd te denken: het kan toch niet blijven duren als je niet beter voetbalt en zo weinig overschot hebt? Maar dit duurt nu al wel maanden.
Eén keer verloren maar in 18 competitiewedstrijden, 13 daarvan gewonnen... Ik zou zeggen: misschien duurt dit nog wel een paar weken en dan is Anderlecht gewoon kampioen.

7 op 9 van Gent is beter dan die van Anderlecht

AA Gent klopte Charleroi gisteren met 0-1 en staat nu tweede. Misschien hoort Hein Vanhaezebrouck het niet zo graag dat zijn spelers vrank en vrij over de titel spreken, maar waarom zouden die spelers dat niet doen? 

De 7 op 9 van AA Gent is, tussen aanhalingstekens, beter dan die van Anderlecht, want gewonnen van Club Brugge, niet verloren op Anderlecht (0-0) en gewonnen in Charleroi, wat Gent al vele jaren niet meer gelukt was.
Dat is dus eigenlijk de beste start van alle ploegen in PO1. De match in Charleroi had weinig om het lijf, moet ik zeggen, vooral ook door het ultradefensieve spel van Charleroi. Maar Gent heeft intussen al wel wat van Anderlecht: het is collectief ook heel sterk, het geeft ook nauwelijks iets weg en het is, plots, ook heel efficiënt.
Gent voetbalt bij momenten dan ook nog beter dan Anderlecht. Het heeft ook een paar spelers die met een flits het verschil kunnen maken. Het verschil van zes punten met Anderlecht is nog groot, maar natuurlijk - zou ik zeggen - mogen die spelers titelambities uitspreken.

Jankovic heeft enkele cruciale fouten gemaakt

Standard tot slot. Het was nu niet bepaald de bedoeling van voorzitter Bruno Venanzi om Aleksandar Jankovic al tijdens PO2 te ontslaan, maar natuurlijk was het in zijn hoofd al veel langer duidelijk dat Jankovic volgend seizoen geen trainer van Standard meer zou zijn.

Venanzi heeft voor de start van PO2 een informatieronde gehouden en daaruit had hij al geconcludeerd dat er een nieuwe coach moest komen. Maar de situatie was nu al onhoudbaar geworden na een beschamende prestatie bij Union.
Ik las dat Standard vrijdagavond 39% balbezit had. Dat is ongelofelijk. Dat wordt geïnterpreteerd als een signaal van de spelers dat ze deze coach ook al weer weg wilden. De zoveelste.
We moeten zeggen zoals het is: veel argumenten heeft de nochtans zeer aimabele Jankovic niet. 1 overwinning in 15 wedstrijden: ongelofelijk. Ik las dat dat de slechtste resultaten in 20 jaar zijn van een wat langer zittende coach bij Standard.
Hij heeft natuurlijk ook een paar cruciale fouten gemaakt. Zo heeft Jankovic de hele winterstage getraind op een nieuw tactisch systeem met drie verdedigers. Maar dat heeft hij in de eerste wedstrijd tegen Club Brugge meteen overboord gegooid. Daar heeft hij in de kleedkamer niet mee gescoord.
Een week straftraining na de nederlaag in Moeskroen op de laatste speeldag van de reguliere competitie veroorzaakte een definitieve breuk met de spelersgroep.