"Misschien heeft Club met het oog op het vervolg wel meer gewonnen dan een punt"

5 november 2018
© VRT
Peter Vandenbempt neemt de voorbije 14e speeldag onder de loep en kon niet voorbij aan Genk-Club Brugge, de nummer 1 tegen de nummer 2, Standard-Antwerp en de prestatie van Anderlecht.

Club Brugge is misschien wel de morele winnaar van de topper

Bij Genk-Club Brugge was het wel een beetje geestig om te zien hoe beide ploegen graag de beste genoemd willen worden. De voorbije dagen had Club Brugge zich toch een klein beetje geërgerd aan alle lof voor Racing Genk. Maar oké, het mag toch gezegd: Genk is tot nu de ploeg geweest met de strafste prestaties, het mooiste voetbal, de spectaculairste wedstrijden. Dat mogen wij toch een keer onderstrepen.

Maar voor alle duidelijkheid: niet zaterdag tegen Club Brugge. Ik zou zeggen dat Club uiteindelijk misschien toch wel de morele winnaar is van de topper, die logisch op een gelijkspel eindigde.

Genk was toch dé ploeg, zoals ik al een paar keer zei, met een paar topprestaties op een rij. In de midweek nog was de 2e helft op Antwerp bepaald indrukwekkend. Ze speelden thuis en Club Brugge was toch wankel geweest de voorbije weken, ook op STVV bijvoorbeeld. Met wat spelers uit vorm, een twijfelende keeper die moest vervangen worden en dan ook nog eens 1-0 achter na een goeie start van Racing Genk.

Maar het antwoord van de kampioen vond ik wel uitstekend: Genk krachtig gedomineerd met na de rust dan toch ook nog goed voetbal. In een zeer tactische wedstrijd uiteindelijk toch nog net iets meer en betere kansen gehad dan Genk. En dat is Genk eigenlijk alleen maar overkomen - vreemd genoeg zou ik zeggen - in die thuismatch tegen Anderlecht.

Misschien heeft Club Brugge - met het oog op het vervolg - wel iets meer gewonnen dan een punt.

Een geweldige ploegprestatie van Antwerp na die klap thuis tegen Genk

In die andere topper haalde Antwerp het na een heel straffe prestatie met 0-2 van Standard. Oké, het was wel een beetje meer op de manier zoals we Antwerp vorig seizoen hebben leren kennen: een zeer stugge manier vaak, zeer laag, zeer compact blok. En wat minder gevoetbald dan Antwerp dit seizoen wel al vaak heeft gedaan.

Maar ze hebben al hun kwaliteiten nog een keer getoond: voorop die tactische discipline. Bölöni kan natuurlijk wel een elftal neerzetten, op de 2 manieren overigens: verdedigend maar eventueel ook aanvallend. Er werd ongelooflijke arbeid verricht door iedereen in dat elftal. Standard werd gewoon helemaal ontregeld en vastgezet.

Er waren ook enkele individuele uitblinkers zoals Van Damme achterin en Mbokani voorin, 2 van die vele ex-Standard-spelers. Het was een geweldige ploegprestatie. En dat is toch extra knap, want het is niet gemakkelijk geweest - denk ik - na die klap die ze woensdag hebben gekregen van Genk.

De totale onmacht van Standard onderstreept nog een keer hoe straf die prestatie van Genk in Antwerpen dan wel is geweest. 2-0 achter bij de rust en toch nog 4 keer gescoord tegen datzelfde Antwerp, dat thuis speelde voor dat geweldige publiek. Daar heeft Genk zijn klasse nog eens getoond.

Wat Antwerp betreft, staan ze gewoon zeer op hun plaats na Genk en Brugge in die top 6.

Het rapport van Preud'homme na de heenronde is negatief

Preud'homme is ondertussen 4 maanden aan de slag in Luik en hij heeft amper 1 puntje meer dan het Standard van vorig jaar onder Sa Pinto. Qua cijfers is dat zeker niet veel beter, qua mentaliteit vaak ook niet. Qua kwaliteit van het spel ook maar af en toe. Soms is het geweldig geweest, zoals die wedstrijd tegen Club Brugge. Het was ook best sterk tegen Genk bijvoorbeeld, maar zakte te vaak ook diep onder de ondergrens. Zoals in Eupen of in Waregem in de midweek.

En dus is het rapport van Preud'homme na de heenronde gewoon negatief. Alleen zal je horen dat de evaluatie binnen de club toch een stuk positiever is dan een jaar geleden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het project met een toekomstvisie dat nu is uitgetekend. Ik denk dat de ploeg van Standard er over een jaar helemaal anders zal uitzien.

Er is in de zomer gewaarschuwd voor de moeilijke weg van verandering die Standard dit seizoen moest bewandelen. Dat maakt dat men in Luik geduld heeft. Dat de verwachtingen natuurlijk van buitenaf op basis van dat sterke einde van vorig seizoen in combinatie met de figuur Preud'homme heel hoog zouden zijn en dat die misschien niet konden ingelost worden.

Er zijn wat excuses zoals de blessures van Mpoku en Lestienne, die nog helemaal moet terugkomen, Carcela die zijn niveau niet haalt, de totale mislukking van Orlando Sa. Maar ondanks dat alles is het voor dit Standard en Preud'homme onvergeeflijk als je niet minstens in de top 6 staat.

Ondanks zege zeer negatieve week voor Anderlecht

Anderlecht won bij Waasland-Beveren en Vanhaezebrouck bleek toch niet de koppigaard die vasthield aan zijn systeem, want met 4 verdedigers liep het beter. Een klein beetje koppig zijn is niet noodzakelijk slecht aan de top. Ik denk dat de grootste genieën in de geschiedenis ook wel wat koppig waren.

Maar alles met mate natuurlijk. Vanhaezebrouck heeft - zoals hij zelf zei - al wel vaker in zo'n 4-3-3 gespeeld. Met Gent en ook met Anderlecht vorig seizoen nog. Maar het was wel hoog tijd dat hij het nu een keer deed, dat hij eens iets anders deed, om de spelers een signaal te geven. Dat hij het misschien iets eenvoudiger maakte voor zijn spelers.

Want op een bepaald moment moet je toch een keer iets anders proberen. Gert Verheyen heeft dat ook gedaan bij Oostende, en dat is ook een adept van die 3 verdedigers.

Voor de rust vond ik Anderlecht echt wel goed voetballen: vloeiend samenspel op het middenveld met die driehoek, veel beweging, afwisseling, goeie diepgang, goeie wisselwerking tussen de 3 spitsen. Maar Waasland-Beveren stond er voor de rust ook maar op te kijken, vond ik.

In de 2e helft was Anderlecht aan de bal toch alweer veel minder. En ondanks de overwinning gisteren was het toch vooral een zeer negatieve week voor paars-wit. Het was een week waarin ze gedacht hadden 9 op 9 te halen om in te lopen op Genk en Club Brugge. Als je dan punten laat tegen Eupen en thuis tegen Lokeren, dan is dat niet goed genoeg.

Je hebt toch altijd de indruk - ondanks de verdiende overwinning en controle die Anderlecht toch wel had - dat ze die zelfverzekerdheid die Genk of Club Brugge en zelfs Antwerp op Sclessin kunnen tonen, dat Anderlecht dat toch nog niet kan uitstralen.

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'