"Misschien krijgen we één categorie: de 100m voor mensen"

26 januari 2016
De hele week spreekt sportjournalist en columnist Hans Vandeweghe het Middagjournaal van Nieuwe Feiten in. Af en toe jaagt Hans zich op, ook vandaag was dat het geval.

Toen Hans deze ochtend zijn krant opensloeg had hij zijn Middagjournaal voor vandaag al lang doorgestuurd. Hij las echter een artikel dat hem op stang jaagde.

Wat mij stoorde is het bericht dat het IOC niet langer zal controleren of de omgebouwde mannen zich van hun piemel hebben ontdaan.

 Met de aanwezigheid van transgenders in de sport is volgens Hans een doos van Pandora opengezet. Als mensen beweren dat mannen die één jaar lang een hormonentherapie kregen ineens een vrouw zijn, gaat hij daar tegen in. Als je twintig jaar lang testikels had, kan dat dan?

Voor de mannensport geen probleem, want er is geen enkele transgenderman die in de buurt van topsport komt. Maar andersom is het moeilijker, er is altijd een gedoe over vrouwen die te veel mannelijke hormonen hebben.

Maar nu ook geslacht X volgens de Raad van Europa moet worden ingevoerd, welke gevolgen heeft dat dan voor de sport? Vallen de m/v/x-grenzen binnenkort weg? 

Misschien krijgen we één categorie: de 100 meter voor mensen.

Een Middagjournaal moet je niet alleen lezen, maar ook horen. Luister hieronder naar de column van Hans Vandeweghe.

De hele reeks vind je hier.