Missing link tussen hersens en immuunsysteem gevonden

5 juni 2015
In medische kringen is er geweldige buzz over de 'verbluffende' ontdekking dat onze hersenen aangesloten zijn op ons immuunsysteem.

Wetenschappers van de University of Virginia School of Medicine hebben namelijk lymfevaten ontdekt toen ze de hersenvliezen van muizen onderzochten. En dat zou 'significante gevolgen' hebben voor de studie en behandeling van neurologische aandoeningen als alzheimer en multiple sclerose.

De wetenschap is er al decennia van overtuigd is dat het centrale zenuwstelsel van gewervelde dieren géén lymfatische drainagesysteem heeft. Het lymfestelsel - dat instaat voor de reiniging en de afweer tegen lichaamsvreemde stoffen zoals bacteriën en virussen - stopt bij de hersenen. Zo staat het althans in de leerboeken.

Voor de ontdekking van deze 'missing link' haalt de Angelsaksische (wetenschappelijke) pers dan ook termen uit de kast als 'stunning' en 'game-changing', de Universiteit van Virginia gebruikt zelf 'textbook-altering'.

Benieuwd in welke bewoordingen onze wereldvermaarde neuroloog Steven Laureys zich over deze vinding uitdrukt. En waarom niemand ooit eerder lymfevaten in de hersenen heeft aangetroffen.

Plaatje: University of Virginia School of Medicine