'Mistlicht': Over wat dementie met een mens doet

28 juni 2022
Op de Instagram-pagina van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van de podcast 'Mistlicht', een zoektocht naar wat dementie met een mens doet.

• Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie.
• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1.
• De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (ca. 70%).
• Het aantal mensen met dementie op jonge leeftijd (-65 jaar) wordt in Vlaanderen op ongeveer 5.500 geschat, waarvan er maar zo’n 1.800 een formele diagnose kregen.

Meer info vind je op dementie.be

'Mistlicht', de podcast

Wat doet dementie met een mens? In de podcast 'Mistlicht' gaat Sven Speybrouck op zoek naar lotgenoten van zijn moeder. Hij luistert naar mensen met dementie, naar de mensen die voor hen zorgen en naar experts, in een poging het ongrijpbare te begrijpen en houvast te vinden, voor zichzelf maar ook en vooral voor iedereen die vroeg of laat met dementie te maken krijgt.

'Mistlicht' is een nieuwe podcast van Radio 1 in samenwerking met Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Luister nu al naar de trailer. De volledige reeks vind je vanaf 21 september 2022 in de app van VRT NU.

Logo
Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen