“Mocht het rijbewijs met punten er geweest zijn, was Laetitita nog in leven”

10 oktober 2017
8 jaar geleden werd Laetitia Vandevelde, een studente geneeskunde, weggemaaid in het verkeer. De chauffeur reed te snel en was dronken. Vandaag strijdt haar vader Jan in een nieuwe campagne tegen hardrijders in het verkeer, samen met diezelfde hardrijders. "Chapeau dat ze in beeld wilden verschijnen".

De federale wegpolitie heeft samen met de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) een nieuwe sensibiliseringscampagne op poten gezet om hardrijders te sensibiliseren. De voorbije weken hebben verschillende ouders van verongelukte kinderen snelheidscontroles langs de snelwegen bijgewoond en hebben ze gesprekken gevoerd met mensen die te snel reden. Van die gesprekken is een pakkend filmpje gemaakt dat door de federale politie verspreid werd.

(lees verder onder de video)

Ook Jan Vandevelde werkte aan de campagne mee. 8 jaar geleden werd zijn dochter Laetitia, samen met haar twee vriendinnen doodgereden in Oosterzele. Hij benadrukt dat niet alleen hij achterbleef met zijn verdriet, maar ook al haar vriendinnen. "Ook zij zijn in hun onbezonnenheid geraakt. Ze vertellen mij dat ze de sleutels afnemen van collega’s die teveel gedronken hebben”.

Laetitia was een graag gezien persoon. Ze zat op internaat, en had dus eigenlijk 18 zussen. “Die zussen en hun ouders hebben ons heel veel gesteund. Zonder hun hulp was ik er niet geweest”.

“Ik ga ook regelmatig getuigen in scholen” zegt Vandevelde. “Want als ik kan beletten dat nog maar één persoon hetzelfde meemaakt als wij, dan is het nuttig om te doen”. Bijzonder frustrerend vindt hij het dat we achterlopen op Scandinavië en Frankrijk en andere landen:

Onlangs was er een Waalse minister die 1,2 promille in het bloed had, en er werd niks gedaan. In Scandinavië nam een minister met 0,2 promille in het bloed zelf ontslag. Omdat de mensen het daar niet accepteren.

“In België laten we alles toe en wordt te weinig bestraft” zegt Vandevelde. Waar blijft het rijbewijs met punten? vraagt hij zich ook af. “Dat is al 20 jaar dat onze politici erover palaveren. Mocht het rijbewijs met punten er geweest zijn, was Laetitita nog in leven.” Maar even belangrijk vindt hij de aandacht voor sms-en achter het stuur: "Dit is nog gevaarlijker dan te hard rijden".

Tot slot: Vandevelde geeft toe dat hij vroeger zelf een zware voet had. Ondertussen weet hij beter. Veel beter.

(Bron: Belga en #dwv)