"Mocht mijn dochter iets overkomen zijn, was mijn leven dan wel hetzelfde geweest?"

9 februari 2017
Striptekenaar Merho, de tekenaar van de Kiekeboes, merkt op dat er de laatste tijd veel meisjes verdwijnen of vermoord worden. Hij staat dan altijd stil bij de nabestaanden, de ouders, voor wie het uiteraard verschrikkelijk is. Heel vaak denkt hij dan ook terug aan iets wat hij zelf met z'n dochter heeft meegemaakt.

In 1993 was hij op reis in Sri Lanka. Ook z'n dochter, toen vijftien jaar, was mee. Hij merkte al snel dat de mannen nogal veel interesse toonden in haar. "Een paar mannen kwamen zelfs een huwelijksaanzoek doen. Je maakt je daar dan met een grapje van af." Vooral op restaurant merkte hij wat voor een aantrekkingskracht ze had. 

Als ik de ober wilde roepen, keek die nauwelijks op. Zij hoefde maar te knippen en er stonden vijf obers aan de tafel.

's Avonds ging z'n dochter regelmatig met de andere jonge mensen van het reisgezelschap naar het dorp, iets drinken en wat praten met locals. Maar op een bepaald moment gaf de gids wel aan dat het in de stad Kandy niet kon, daar was het te gevaarlijk en moesten de jongeren dus zeker in het hotel blijven. 

"Wij gingen nog iets drinken in de bar van het hotel. Toen we terugkwamen naar onze kamer, gingen we ook even kloppen bij haar. Ze was niet op haar kamer, en ook niet bij iemand anders op de kamer." Nochtans, vertelt Merho, is zijn dochter behoorlijk terughoudend van aard, niet het avontuurlijke type dat alleen op stap zou gaan.

Ze hebben toen het hele hotel afgezocht, iedereen ingeschakeld. Dan sloeg de paniek toch wel toe." Merho gaat op haar kamer haar paspoort halen, om met die foto naar de politie te stappen. Hij holt er weer mee uit haar kamer. "En op dat moment komt zij, alsof er niets aan de hand is, gewoon aangewandeld. En ze zegt: 'wat doe jij toch zo opgefokt!'" 

Wat bleek: ze was gewoon beneden aan de ingang van het hotel een winkeltje binnengegaan en beginnen praten met een eigenaar. Met andere woorden: er was nooit iets aan de hand geweest. 

 

Wat ik in dat halfuur heb doorgemaakt, tjonge. Dat was het meest griezelige halfuur van m'n hele leven.
Merho

Merho vraagt zich af hoe zijn leven veranderd zou zijn, mocht er toen echt iets gebeurd zijn. "Zou ik nog de speelvogel zijn die het ene grappige verhaal na het andere bedenkt? Zou ik er nog toe komen om het te doen? Hoe zou mijn relatie gelopen zijn?" Iedereen verwerkt het immers op z'n eigen manier. "Je weet niet hoe dat zou gelopen zijn."