Moeder Teresa: vereerd en verguisd

3 september 2016
moeder Teresa
Op zondag 4 september wordt moeder Teresa heilig verklaard in Rome. Mieke Strynckx duikt in de biografie van deze in oorsprong Albanese non, en brengt in herinnering dat ze ook veel kritiek oogstte. Bleri Lleshi vertelt vanuit Albanië dat ze een icoon is voor alle religies daar.

Moeder Teresa werd geboren in een Albanese familie geboren in Skopje, toen nog deel van het Ottomaanse rijk. Als jonge zuster trok ze naar India en stichtte daar ook een eigen orde, de missionarissen van naastenliefde. Tientallen jaren werkte ze voor de armsten in de stad Calcutta. Daarvoor kreeg ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede. In 2003 werd ze zalig verklaard, nadat een eerste wonder was erkend door het Vaticaan. En nu volgt haar heiligverklaring, na een tweede miraculeuze genezing. Mieke Strynckx volgt de heiligverklaring in Rome. Er worden honderdduizenden mensen verwacht.

Moeder Teresa wordt verweten het lijden te verheerlijken.

Er is ook veel kritiek gerezen op het werk van moeder Teresa. Ze zou zich bezondigd hebben aan 'miserabilisme' en niet echt verandering hebben betracht voor de armsten. Ze was ook erg gekant tegen elke vorm van geboortebeperking, en ze ontving donaties uit soms verdachte bron.

Agnes Gonxha Bojaxhiu was de Albanese naam van moeder Teresa. Voor de Albanese wereld is ze een heldin, vertelt Bleri Lleshi, activist en schrijver, vanuit Albanië. Zowel katholieken als moslims hebben veel respect voor haar. In het ooit officieel atheïstische land (tijdens het communisme) is er trouwens sprake van opvallende religieuze verdraagzaamheid.

Toen mijn broer zijn nieuwe vriendin voorstelde, vroeg ik meteen of ze moslima was. Hij keek raar op. In Albanië is dat geen issue. Blijkbaar was dat een typisch Belgische vraag.

Bleri Lleshi is momenteel in Albanië om een school te helpen renoveren. Lees er meer over op https://www.facebook.com/bleri.bxl?fref=ts

Meer over Bleri Lleshi lees je op zijn blog.