Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Moeder van man die met luchtdrukpistool rondliep in Kortrijk: "Hij heeft hulp nodig, weten niet wat hem bezielde"

vr 8 okt. - 8:50

Het parket wil dat de jongeman van 18, die gisteren de hele dag gezocht werd in Kortrijk en Waregem, voor de onderzoeksrechter komt. Het motief van de jongen is nog niet bekend. Zijn moeder zegt dat hij al langer psychische problemen heeft en dat ze niet weet wat hem bezield heeft. Ze heeft ook verschillende keren hulp gezocht voor haar zoon. Het abrupte einde van hulpverlening voor 18-jarigen is een gekend probleem, zei Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie aan de VUB, in 'De Ochtend'.
Avelgem

De jongeman is afgelopen nacht verhoord door de politie. Het parket wil nu dat de onderzoeksrechter hem aanhoudt, omdat hij een wapen bij zich had en omdat hij valse berichten zou verspreid hebben. Het is de onderzoeksrechter die nu moet beslissen of en wanneer de verdachte moet voorkomen.

Voor de familie van de jongeman begon alles gisterochtend met een telefoontje van de politie. "Wij weten niet zo heel veel, wij hebben telefoon gekregen van politie met de vraag: weet jij waar je zoon is?", vertelt de moeder van de 18-jarige jongeman aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Ik wist niet waar hij was. Hij slaapt niet meer bij ons thuis, wij hebben hem uit huis moeten zetten, omdat het heel moeilijk was. Hij was al drie weken bij zijn oma, maar daar is het ook faliekant verkeerd gelopen. Zij had ook voor het eerst gezegd: nee, nu kom je vannacht niet meer bij ons. Ik had ergens de bui wel zien hangen. Ze hebben mij alleen verteld: uw zoon loopt onder invloed rond in Kortrijk."

Onduidelijk waarom

Het blijft voorlopig onduidelijk waarom de jongen gisteren met een airsoftwapen, een perfecte replica van een echt wapen, op pad ging. Zijn moeder zegt dat haar zoon al langer psychologische hulp nodig heeft. "Ik heb totaal geen idee waarom hij het gedaan heeft. Ik weet wel dat hij cannabis gebruikt, waarschijnlijk was hij ook onder invloed, misschien opgestookt door vrienden. Wij hebben geen wapens in huis. Hij heeft het zeker niet van de familie meegekregen, ik weet niet wat hem bezield heeft."

"Er waren al verschillende hulpvragen", gaat ze verder. "Het is begonnen met kleine dingen: fietsdiefstallen, vandalisme. Toen hebben wij al met de jeugdrechter in contact gestaan. Hij heeft ook even in een gesloten instelling gezeten."

Spoedpsychiatrie

Ze zegt dat ze ook al geprobeerd heeft om haar zoon te laten opnemen in de spoedpsychiatrie, maar daar te horen kreeg dat ze haar en haar zoon niet konden helpen. "Het probleem in België is dat alles op vrijwilligheid steunt. Zij kunnen maar iemand helpen die zich vrijwillig laat opnemen in de psychiatrie. Als de persoon in kwestie zelf niet beseft dat hij hulp nodig heeft, dan krijg je geen hulp."

In Kortrijk werden gisteren duizenden studenten van de hogeschool Vives geëvacueerd en moesten 12.000 mensen in het centrum van Waregem tijdelijk binnen blijven.

"Abrupte einde hulpverlening bij 18-jarigen is gekend probleem"

Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie aan de VUB in Brussel, spreekt zich niet uit over deze specifieke zaak, maar zegt dat het abrupte einde van hulpverlening bij 18-jarigen een gekend probleem is.  "Dat is een oud zeer", zei ze in "De ochtend" op Radio 1.  "Jongeren vallen in een gat en komen in een negatieve spiraal terecht, terwijl dat het punt is waarop ze net veel hulp nodig hebben om als volwassenen een plek in de maatschappij te vinden, dat is vaak het punt waar het foutloopt."

Volgens Jaspers is er een nijpend gebrek aan voorzieningen. "Er zijn overal wachtlijsten en sinds de coronacrisis is dat alleen maar erger geworden."

Er zijn niet genoeg middelen en plaatsen, dat is al vaak in de media geweest

— Yana Jaspers, professor Jeugdcriminologie

Jongeren krijgen op hun 18e wel te horen waar ze naartoe kunnen voor hulp. "Maar ze moeten zelf die stap zetten en op dat punt zien we vaak hulpverleningsmoeheid, ze hebben zelf geen zin meer om een nieuw traject op te starten." Toch blijkt uit kwalitatief onderzoek dat ook jongeren niet zozeer hun plaatsing in een voorziening, maar wel het abrupte stopzetten van die hulpverlening aanduiden als de start van een negatieve spiraal waarin ze later terechtkomen.

"In de hervorming van het Jeugddecreet zijn er al maatregelen om hierop in te spelen, maar in de praktijk is er niet genoeg ruimte voor. Er is langere plaatsing mogelijk, tot 23 of -in uitzonderlijke gevallen- zelfs tot 25 jaar, maar in de praktijk is dat zelfs nog niet in voege omdat er geen infrastructuur is, het is gewoon nog niet mogelijk om dit uit te voeren. De capaciteit moet daarvoor uitgebreid worden. Ik denk dat we het dan over de uitbreiding van budgetten hebben. Er zijn niet genoeg middelen en plaatsen, dat is al vaak in de media geweest."

Jaspers vreest dan ook dat dit geen uniek verhaal is. "Er zijn helaas heel veel jongeren die moeite hebben en worstelen in de volwassenheid."

Herbeluister het gesprek in 'De Ochtend' met Yana Jaspers hier.

 

Lees meer:

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet