Moeder, waarom werken wij?

5 juni 2021
Ken je de World Poll? Dat is opiniepeiling van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gallup. Die hebben het plan opgevat om 100 jaar lang de volledige wereldbevolking te ondervragen.

Ok, ok, niet alle 7 870 407 733, maar toch: een representatief staal van de mensheid in 160 landen. Die krijgen elk jaar een lijst van meer dan 100 vragen voorgeschoteld. Een daarvan is: doet u uw job graag? De voorbije jaren antwoordde 15%: ‘ja’. In West-Europa: 10%. 1 op 10! 90% van de mensen voelt zich niet betrokken bij zijn werk.

Maar wacht eens, we doen het wel dag in dag met z’n allen. Onze hele samenleving draait om werk. Wie er geen heeft, is er naar op zoek, en wie het wél heeft wil blijkbaar liever iets anders doen. Interne Keuken maken, bijvoorbeeld. Dat is plezant. Ons hoor je niet klagen.

Wij mogen boeken lezen. Zoals ‘Werk’ van de Britse antropoloog James Suzman. Een geschiedenis van de werkende mens, is dat, van de prehistorie tot vandaag. Dat van die World Poll hebben we van hem. Waarom doen we ons werk niet graag? Wat zegt dat over ons? En over onze maatschappij? 

Hoe komt het dat de de productiviteit en welvaart in de loop van de geschiedenis spectaculair zijn toegenomen, maar we nog altijd 40 uur per week werken? Zou het met minder kunnen? En willen we dat? 

Dat soort vragen, daar gaan we ons over buigen, samen met Wouter Ryckbosch van de VUB. Tenzij historici tegen dan door robots zijn vervangen. Het gaat hard tegenwoordig.

Technologische werkloosheid. Nog zoiets. Krijgen we dan 365 dagen betaald verlof? Gaat die 90% van de bevolking dan wél content zijn? Wie gaat dat betalen? Ik zeg het u: we gaan tijd te kort komen zaterdag.

Beluister het volledige gesprek :