“Moeders moeten stoppen met roken, maar dat is heel complex"

6 september 2018
Catherine Van der Schriek uit Kortenberg is zes maanden zwanger. Toen ze een moeder zag roken tijdens haar zwangerschap, was ze even in shock. “Ik vind dat vrij moeilijk. Elke moeder weet het beste wat ze moet doen voor haar kind. Veel moeders zeggen ook, mijn lijf, mijn beslissingen. Maar ik vind niet dat dat opgaat met een ongeboren kind in je buik.”

“Ik werk in een ziekenhuis, waar ik regelmatig zwangere vrouwen in de rokersruimte ziet staan”, vertelt Catherine. “Moeders moeten stoppen met roken, maar dat is heel complex. Het is een verslaving en het is heel moeilijk om daar iets aan te doen.”

“Voor vrouwen is het ook enorm moeilijk om ervoor uit te komen”, aldus Catherine. “Een vraag die altijd gesteld wordt bij een intakegesprek van de gynaecoloog is “Rookt u mevrouw?”. En ik denk dat vrouwen dat vaak ontkennen omdat ze het moeilijk hebben om het toe te geven. Toch moet dat, volgens Catherine. “Het eerste wat men doet bij een zwangerschap is bloed afnemen. Of iemand rookt of niet kan men daarin ook opsporen. Waarom doet men dat niet? Dat zou standaard moeten zijn in het begin en tijdens het verloop van de zwangerschap.”

Rookstopbegeleiding

Catherine vindt begeleiding daarom ontzettend belangrijk. “Er zijn al vormen van rookstopbegeleiding beschikbaar. Waarom verplichten we zwangere vrouwen niet om die te volgen?” En dat moet langer dan 9 maanden. “Kinderen zijn uiteraard gebaat bij een volledige rookstop. Ook na de zwangerschap. Tenzij ouders roken uit de buurt van het kind, dan brengen ze enkel hun eigen gezondheid in gevaar.”

Ook tabakoloog Stefaan Hendrickx pleit voor een goede begeleiding: ”Wij zijn van mening dat preventie en begeleiding belangrijker is dan verbieden. Men moet kijken naar de levensomstandigheden van de vrouwen en alles inzetten op het netwerk rondom de moeder zodat we de gevolgen van het roken zoveel mogelijk kunnen inperken.”

Wat zijn de gevolgen?

 In Nederland overlijden ongeveer 60 baby’s per jaar door roken tijdens de zwangerschap.

“Baby’s zijn als gevolg vaak kleiner en zwakker en hebben onder andere meer kans op Wiegedood, ADHD of overgewicht”, aldus Hendrickx.