Moederstad

3 april 2021
"Indo". Dat is het label dat Philip Dröge in Nederland krijgt. Hij is een Euraziaat, het product van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Gemengd bloed. Hij heeft zijn erfelijk materiaal laten onderzoeken: een waaier van Europees, Indonesisch, Chinees en Papoea-DNA.

Hij kende de familieverhalen. Hij herinnerde hoe zijn oude Indische opa vertelde over "de ziel van de rijst". Er zitten foto's in het familie-archief uit Nederlands Indië. Hij wou er het fijne van weten.

De Europese kant van zijn stamboom bij elkaar puzzelen was nog vrij eenvoudig: Nederlanders, Duitsers, Vlamingen, Schotten en Engelsen die archiefsporen hebben achtergelaten.

Maar voor zijn Aziatische voorouders moest Philip Dröge naar Indonesië. Het blijkt veel moeilijker om informatie te vinden over zijn voormoeders - vaak inlandse vrouwen: Javaans, Sumatraans, Chinees en Papoea.

Over zijn familiegeschiedenis heeft Philip Dröge het meeslepende boek Moederstad geschreven. Als Nederland zijn vaderland is, is Jakarta zijn moederstad. Hoofdstad van Indonesië. Voorheen Batavia, hoofdstad van Nederlands Indië, een plek waarmee hij een bloedband heeft als achterachterachterkleinzoon van onderdrukkers én onderdrukten: kolonisten, soldaten, handelaren, koelies, haremvrouwen, huishoudsters, concubines en slaven.

"Mocht het ooit tot herstelbetalingen voor de slavernij komen, dan kan ik het geld van mijn broekzak naar mijn vestzak overhevelen."

Beluister het volledige gesprek :