Moen en de Japanners

5 augustus 2016

Michiel De Vlieger is ooit begonnen als radiomaker. In 1995 maakte hij samen met de toen al even onbekende Luc Haekens en Tom Lenaerts voor het programma Piazza een radioreeks met als titel 'Vlaamse Reuzen'. Vier documentaires die telkens geloofwaardig begonnen maar met de minuut absurder werden. Dat was in de tijd toen er nog geen Nederlands woord bestond voor 'mocumentary'. Dat bestaat trouwens nog altijd niet, maar dat maakten ze dus: nep-documentaires.

De bekendste wellicht was 'Mannen van de kas' waarin ze vermomd als ambtenaren van de stad Antwerpen, op zoek naar extra geld voor de stadskas, allerhande openbare bezittingen probeerden te verkopen: van lantarenpalen en bushokjes tot de klokken van de kathedraal toe. De aflevering die Michiel zelf het liefste wilde terughoren heet 'Moen en de Japanners'. Je kan ze hieronder herbeluisteren of via de Podgrond podcast.

 

De favoriete podcasts van Michiel zijn Music from 100 years ago over muziek van 100 jaar geleden en Desert Island Discs een reeks van de BBC die al sinds 1942 vertrekt van de doodsimpele vraag: welke 8 platen zou je meenemen mee naar een onbewoond eiland?