Moet de landbouw inzetten op kleinschaligheid?

7 september 2015
Duizenden boeren komen vandaag vanuit heel Europa naar het centrum van Brussel, waar de Europese ministers van Landbouw bij elkaar zitten. Ze houden een actie tegen het huidige prijzenbeleid van Europa, en willen dat de markt op Europees niveau beter en flexibeler gereguleerd wordt.

Sinds maart waren er geen productiequota meer voor melk. De boeren willen op de rem kunnen staan als de vraag naar hun product slabakt en er een overaanbod dreigt. De vrijlating van de markt heeft volgens hen immers een overaanbod gecreëerd, waardoor de prijs voor hun product drastisch is gedaald.

Kleinschaligere landbouwbedrijven zouden een mogelijke oplossing kunnen bieden. Ze zijn een alternatief voor de grootschalige bedrijven die elkaar kapot concurreren op de vrije markt.

Professor agro-marketing Xavier Ghellynck van de Universiteit Gent heeft zijn bedenkingen: "Met zijn allen inzetten op kleinschaligheid? Nee, dat is niet de toekomst van ons Vlaams landbouwmodel."

Maar luisteraar Filip Salmon denkt er anders over: "De boer houdt veel te weinig over van zijn producten. Ik ben zeker bereid om meer te betalen voor groente en vlees van goede kwaliteit!"

Ook melkveehouder Marcel Heylen reageerde: “Toen ik 31 jaar geleden begon te boeren kon ik voor 1 liter melk 10 liter mazout kopen. Nu heb je 2 liter melk nodig om 1 liter mazout te betalen” (...) "Wij werken 15 uur per dag, 7 dagen op 7. Dat we niks krijgen voor ons product is schrijnend"

REAGEER

Hoe denk jij over de kwestie? Moet de landbouw inzetten op kleinschaligheid? En ben jij bereid om eventuele prijsstijgingen erbij te nemen?

 

Bron: "Waarom protesteren boze boeren" (deredactie.be)

Lees ook: "Vandaag boerenprotest in Brussel" (De Ochtend)

Foto © Getty Images (Boerenbetoging Frankrijk)