"Alles uit de kan halen om het cordon te doorbreken"

27 mei 2019
© Radio 1
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wil "er alles aan doen om het cordon te doorbreken". Dat zei hij vanmorgen in 'De Ochtend'. "We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen."

Vlaams Belang is de winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. De partij van Tom Van Grieken was een overwinnning voorspeld, maar wordt toch groter dan hij vooraf had gedacht. "Tussen "het zit erin" en het effectief realiseren, zit een groot verschil. Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Met 13 à 14 procent was ik een tevreden voorzitter geweest", reageerde hij vanmorgen "De ochtend" op Radio 1. De partij scoorde rond de 18 procent.

Met dat resultaat wil Van Grieken "alles uit de kan halen" om het cordon tegen zijn partij te doorbreken. "We hebben een mandaat gekregen van de kiezer. Ik zou het mezelf kwalijk nemen als ik nu niet zou proberen het onderste uit de kan te halen. "Als je ziet hoe groot de score is van N-VA en Vlaams Belang samen -we halen bijna 50 procent- dan mag ik mij niet verschuilen achter een cordon sanitaire. Dan moet ik binnen mijn beperkte mogelijkheden er alles aan doen om dat cordon te doorbreken."

Van Grieken is naar eigen zeggen bereid om water bij de wijn te doen met het oog op een regeringsvorming. "Ik ben klaar om compromissen te sluiten, maar alleen niet op cruciale punten". Hij reikte opnieuw N-VA de hand, maar wil in principe met iedereen praten.

Over de federale regeringsvorming stelde Van Grieken: "De federale kaarten liggen nationaal zo moeilijk dat de kaart onafhankelijkheid niet vanboven ligt."

Om 11 uur houdt Vlaams Belang een partijbureau. Daar zal de partij met een voorstel komen én verder ingaan op haar breekpunten.

Bekijk het integrale gesprek met Tom Van Grieken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select