Moet Europa bemiddelen in Spanje? "Dat kan als het héle land daarom vraagt"

11 oktober 2017
Een Europese tussenkomst in Spanje is mogelijk, maar enkel als er zowel vanuit Madrid als Barcelona een duidelijke vraag om bemiddeling komt. Dat zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) in "De Ochtend". In zijn Europese fractie, de Volkspartij, zit ook de Partido Popular van de Spaanse premier Rajoy, met wie er al contacten zijn geweest.

Belet reageert opgelucht op de speech waarin Puigdemont niet eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. "Het gezond verstand heeft het gehaald van de grote emoties van de voorbije dagen. Ik heb een duidelijke oproep tot dialoog gehoord, we hopen dat premier Rajoy die vraag vandaag positief beantwoordt. Ik verwacht dat hij op dit moment geen olie op het vuur zal gooien, ook al is de Spaanse regering nog steeds not amused over de hele zaak."

Het referendum is ook onderwerp van discussie bij Spaanse politici in het Europese parlement. "Ik voel dat er bij hen een breed front bestaat dat aan tafel wil gaan zitten. Het pleidooi van de redelijkheid is bij iedereen aangekomen. En ik heb het gevoel dat de eenzijdige onafhankelijkheid géén meerderheid heeft in Catalonië", zegt hij. "Ik ervaar de roep om onafhankelijkheid bij mijn Catalaanse collega's in het Europese parlement vooral als de vraag om meer autonomie. Misschien kunnen ze eens een kijkje komen nemen hoe we dat begrip in België invullen? Want er moet geluisterd worden naar de regionale verzuchtingen, want binnen Europa willen we geen escalatie van onafhankelijkheidsvragen."

Ja, uiteraard worden er vanuit de Europese Volkspartij gesprekken gevoerd met de Spaanse premier Rajoy.

Sinds het referendum weerklinkt geregeld de vraag om Europese bemiddeling in Spanje. Maar dat kan volgens Belet niet zomaar. "Wees gerust: vanuit mijn fractie (de Europese Volkspartij waar ook de Partido Popular van de Spaanse premier Rajoy deel van uitmaakt, nvdr) zijn er achter de schermen al contacten geweest met Madrid. Ik weet dat mijn collega's van de PP geen onredelijke mensen zijn. Ze zijn gewonnen voor dialoog, en ik ga er ook van uit dat ze die zullen aangaan. Op het publieke forum vallen soms harde woorden, maar achter de schermen zijn er al contacten", zegt hij.

Dit is een interne Spaanse kwestie, maar Europa is bereid om te bemiddelen als die vraag gesteld wordt.

Volgens Belet kan Europa niet enkel in de coulissen maar ook op het voorplan een bemiddelende rol opnemen, maar er is een duidelijke maar. "Ik vind het opvallend dat wie nu hard roept dat Europa tussenbeide moet komen, in het verleden al heeft gezegd dat we vooral moeten dimmen", zegt Belet fijntjes. "De kwestie Catalonië is eigenlijk Spaanse interne keuken, maar we zijn bereid vanuit Europa een rol op te nemen. Als ons daarom gevraagd wordt. Voorlopig is dat appel er al gekomen vanuit Catalonië, maar nog niet vanuit Madrid. En zolang beide partijen niet vanuit zichzelf bereid zijn om serieus na te denken over dialoog, en met elkaar aan tafel te gaan, heeft bemiddeling van een derde partij weinig zin", aldus Belet die benadrukt "dat de bereidheid van twee kanten moet komen".

Zolang er langs beide kanten geen bereidheid is tot dialoog, is bemiddeling niet zinvol.

Als Europa toch iemand het veld in stuurt, dan moet dat iemand zijn met een bepaald gezag en uitstraling, vindt Belet. "Dat kan een premier zijn, een ex-premier of zelfs de voorzitter van de raad (Donald Tusk, nvdr) of de commissie (Jean-Claude Juncker, nvdr). Maar eigenlijk verwacht ik me in eerste instantie nog altijd aan deelstaatverkiezingen in Catalonië, die de facto een tweede referendum over onafhankelijkheid zullen zijn."

Bron: vrtnws.be