Moet je elke e-mail beantwoorden?

24 september 2018
© Pixabay
Elke dag opnieuw stroomt onze inbox vol met mails van mensen die iets van ons willen. Elke dag worden we bedolven onder sms’jes en Facebookberichten. Om nog maar te zwijgen van de tientallen onbeantwoorde berichten die op ons wachten in de vele Whatsapp-groepen waarin we actief zijn. Moeten we al die berichten ook beantwoorden? Communicatie-experte Nancy Olyslaegers reageert in 'De Wereld van Sofie'

Welke berichten beantwoord je wel en welke niet? Als je iedereen voortdurend probeert te antwoorden, kom je aan niets anders meer toe. Antwoord je niet, dan word je algauw onbeleefd gevonden.

"Behandel anderen zoals je zelf graag behandeld wil worden." Dat is het devies van communicatie-experte Nancy Olyslaegers (The Business Assistant). Zij adviseert bedrijven en particulieren over een vlotte en effectieve communicatie.

"Stuur geen overbodige mails. Verzend geen mail als je de vraag ook gewoon aan iemand op kantoor kan stellen. Is het wél noodzakelijk om een mail te sturen, huldig dan het KISS-principe: keep it short and simple."

"Maak ook als bestemmeling van een mail een onderscheid tussen mails die rechtstreeks aan jou gericht zijn of mails waarin je enkel in CC staat. Bevat een mail een duidelijke vraag die rechtstreeks aan jou gesteld wordt, laat hem dan niet slingeren. Eigenlijk moet je proberen élke relevante mail te beantwoorden, hoe kort ook. Zelfs als je geen tijd hebt om er dieper op in te gaan, stuur dan alvast een mail om te laten weten dat je er later op terugkomt."

Lees ook: