Moeten alle levensbeschouwelijke schoolvakken afgeschaft worden?

13 januari 2015
Moeten kinderen godsdienst of niet-confessionele zedenleer als schoolvak krijgen? Die oude onderwijsdiscussie laait opnieuw op in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo.

Ouders hebben nu voor hun kinderen de keuze: godsdienst of niet-confessionele zedenleer (met daarin keuze tussen zeven vakken). Er gaan al langer stemmen op om die vakken te vervangen of zelfs volledig af te schaffen:

@EricCorijn Naast? In de plaats van. Weg met levensbeschouwelijke apartheid! @PLoobuyck

— Joel De Ceulaer (@jdceulaer) 8 januari 2015

Patrick Loobuyck (Moraalfilosoof Universiteit Antwerpen) heeft een alternatief uitgewerkt voor de levensbeschouwelijke vakken: 'LEF', levensbeschouwing, ethiek en filosofie. Het is het principe dat in het Engels omschreven wordt als “teaching about religion, not into religion”. Met andere woorden: we informeren onze kinderen zo neutraal mogelijk over allerlei levensbeschouwingen en religies, zonder hen de ene of de andere richting in te willen duwen.

Patrick Loobuyck gaat het debat aan met Knack-journalist Joel De Ceulaer.

Patrick vertelt: "Mensen kunnen zelfs meer overtuigd katholiek of meer overtuigd vrijzinnige worden door een vak als LEF. Kinderen krijgen een levensbeschouwing mee van thuis. Maar de school heeft de taak om die levensbeschouwing in perspectief te brengen. Om te tonen dat er alternatieven zijn"

Joel zegt: "Ik wil zo snel mogelijk levensbeschouwelijke apartheid afschaffen. Laten we er 1 vak van maken. (...) Men zou kinderen van 6 beter aanleren dat ze nog geen godsdienst moeten hebben. Om openheid te creëren"

 

REAGEER!

Vervangen we godsdienst en zedenleer op de schoolbanken beter door een écht neutraal vak 'Levensbeschouwing, Ethiek, Filosofie', LEF? Zodat onze kinderen op school zo neutraal mogelijk leren over allerlei levensbeschouwingen, religies, filosofieën… 
 
Of vind jij dat godsdienstonderricht buiten de schoolpoorten hoort? 

 

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.