Moeten burgers helpen bij het opsporen van online criminaliteit?

7 juni 2016
Burgers moeten internetpolitie helpen
In de kadernota integrale veiligheid die vandaag door minister Jambon en Geens wordt voorgesteld staat een opvallende passage over veiligheid op het internet. De regering gaat vol inzetten op internetpatrouilles en internetrecherche om online misdrijven sneller en beter te detecteren. En de burger zal de internetpolitie moeten helpen, zeggen de ministers. Maar is de burger voldoende mediawijs om die taak op zich te nemen?

De politie gaat online agenten opleiden tot echte whizzkids die alle mogelijke misdaden op het internet kunnen opsporen. Maar omdat dat niet zal volstaan, vraagt de overheid dat we met z'n allen mee een oogje in het zeil houden. Alle burgers samen moeten een 'online burgerwacht' vormen.

'Burgers en ­bedrijven moeten via eenvoudige online meldingsmogelijkheden meer betrokken worden bij de detectie van misdrijven', lezen we in de nota.

Reageer

Is het nuttig om burgers actief te betrekken bij online veiligheid? Hebben niet-specialisten voldoende kennis in huis om misdrijven te herkennen en aangifte te doen? 

Is een online burgerwacht een belangrijke (en noodzakelijke?) aanvulling op het werk van de online politie?

Radio 1 Select