Moeten de media over elke terroristische aanslag in detail berichten?

28 augustus 2017
Net voor de zomer lanceerde David Van Reybrouck in De Afspraak een oproep aan de pers om minder uitgebreid te berichten over terreur. “De uitgebreide media-aandacht voor terreur verhoogt de angst bij de bevolking en geeft de terrorist een heldenstatus".

Terroristen willen gezien en gehoord worden, en door zoveel details prijs te geven over de identiteit van de dader, zijn werkwijze en zijn motieven geef je hen een geweldige bonus, die voor anderen een inspiratie kan zijn", zei Van Reybrouck.

Onder andere columnist Arthur van Amerongen is het niet eens met Van Reybrouck: “De Belg doet net alsof Allah, de Profeet, de islam en de Koran geen enkele rol spelen bij de tientallen aanslagen in Europa, hetgeen ik nogal beledigend en respectloos vind jegens de overtuigde moslimterrorist.”

Over de manier waarop de pers moet omgaan met verslaggeving over terreur vindt op 11 september een debat plaats in Amsterdam. Wij polsen alvast naar de mening van Rudi Vranckx.

Reageer

  • Moeten de media over elke terroristische aanslag in detail berichten? Of zou het beter zijn om er zakelijk en zonder veel details over te schrijven/spreken?