Moeten er 'vlottende vakantiedagen' komen?

12 september 2016
"Geef moslimkinderen én vrijzinnigen een feestdag." Jacky Goris, directeur van de Scholengroep Brussel, pleit er in een gesprek met Bruzz voor om binnen het onderwijs meer rekening te houden met de verschillende geloofsgemeenschappen. Moet er een systeem van vlottende feestdagen komen?

"Het is gewoon een realiteit dat veel moslimkinderen afwezig zijn op dagen zoals het Offerfeest. Je kan dan hun aanwezigheid proberen afdwingen met alle mogelijke middelen, maar dat lukt meestal niet", zegt Goris op Bruzz.be.

De Brusselse scholen reageren pragmatisch op de situatie, maar een wettelijk kader ontbreekt. "Voor belangrijke feestdagen zoals het offerfeest zou er een wettelijke regeling moeten komen", vindt Goris. Hij vindt trouwens dat ook Joden en vrijzinnigen recht hebben op hun (wettelijke) feestdag(en).

Oproep

  • Wat vind jij van het idee om enkele 'gewone vakantiedagen' te schrappen en te vervangen door 'vlottende vakantiedagen', om bijvoorbeeld het offerfeest te kunnen vieren?

(Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.)

 

Radio 1 Select