Moeten jouw kinderen eten wat de pot schaft?

13 december 2018
Het één-programma Over Eten ging op zoek naar manieren om kinderen meer of makkelijker groenten te laten eten. Maar leggen we niet te veel eieren onder onze kinderen? Moeten ze niet gewoon eten wat de pot schaft?

In Over Eten werd duidelijk gezegd door diëtiste Lien Joossens dat je kinderen niet mag dwingen om dingen te eten. Groentenchef Seppe Nobels ging de uitdaging aan om groenten lekker te maken voor een groep moeilijke etertjes en gaf 10 tips om groenten aantrekkelijker te maken voor kinderen.

Meer nagedacht

Maar zij we niet allemaal een beetje te soft geworden in de opvoeding? Moeten kinderen niet gewoon eten wat de pot schaft? Ann Vandeputte van het Vlaams kenniscentrum rond eet- en gewichtsproblemen Eetexpert zegt dat er vandaag meer wordt nagedacht over alles wat opvoeden betreft. "We willen allemaal gezond leven en eten en we willen dan ook onze kinderen zo goed mogelijk laten eten.

Slaapritueel

"We leggen meer eieren onder onze kinderen, maar vroeger werden kinderen veel meer geforceerd voor vanalles. Het is ook zo met het slapengaan: omdat het vaak een probleem is bij kinderen, wordt er nu vaak een ritueeltje rond het slapengaan gebouwd door de ouders en dat werkt. Het is idem voor het eten van groenten. Kinderen moeten groenten eten, net zoals ze moeten slapen, maar het kan op een leukere manier gebracht worden. Op een bepaald moment gaan ze er zelf klaar voor zijn om die groentjes te proeven."

De tips van groentenchef Seppe Nobels om je kinderen te stimuleren om groenten te eten vind je hier.

Beluister hier de uitzending: