Moeten we binnenkort betalen voor ons geld?

7 maart 2016
Moeten we binnenkort betalen om ons geld op een bankrekening te mogen zetten? Bij ons woedt de discussie nog volop, maar in Duitsland ondervinden ze al een poosje de gevolgen van wat ze daar 'strafrente' noemen.

De Duitse banken, maar ook de Belgische, de Franse enzovoort, moeten 0,3 % rente betalen op het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) plaatsen.

Gevolg in Duitsland: De Duitse ziekenfondsen en private ziekteverzekeringen moeten betalen om het geld van hun cliënten op een bankrekening te zetten. Daardoor stijgen de premies voor private ziekteverzekeringen volgende maand met net geen 8 procent.

Hoe lang duurt het nog voor ook wij in de klappen delen?

"Een strafrente kan bij ons in principe niet. Wij hebben een minimumrente van 0,11 procent", zegt Peter Vanden Houte, hoofd van de studiedienst van ING.

"En zelfs al zou de regering beslissen om de minimumrente af te schaffen, dan nog is de kans heel klein dat kleine spaarders een negatieve rente krijgen van de banken. De kleine spaarder zou zijn geld dan weghalen bij de banken en dat willen die banken niet."

Foto © Getty Images

Radio 1 Select