Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Moeten we ons zorgen maken om onze privacy?

do 11 jun. - 9:19

Privacy is de jongste dagen een hot issue. Er worden camera’s gehangen aan de kust om het aantal bezoekers te kunnen tellen, er is sprake van tracing apps en contact tracers, wat allemaal mogelijke inbreuken zouden kunnen zijn op onze privacy, wordt gezegd. Wat is privacy eigenlijk precies? En wanneer moeten we ons écht zorgen maken?
privacy

Een contact tracing app installeren die je verwittigt als de voorbije dagen je in nauw contact kwam met een besmette medemens? Het lijkt een goed idee om de epidemie mee de kop in te drukken. Want dan kan je je tijdig gaan laten testen of uit voorzorg in quarantaine gaan. Eerst zou de app er snel komen, ondertussen staken privacy en andere issues daar een stokje voor. Er wordt hard gewerkt om privacyproblemen op te lossen zodat we tegen een mogelijke tweede golf wél zo’n app zouden kunnen inzetten om onze bewegingsvrijheid groter te houden. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijke risico’s op het vlak van onze privacy? Lotte De Caluwé zet een en ander helder met de hulp van epidemioloog Olivier de Gomme van de UGent.

VRTNWS-journalist Tim Verheyden is hard aan het werken aan een documentairereeks over privacy. Hij vraagt zich af of en hoe de coronacrisis een kantelmoment wordt in ons denken over privacy en of crises als deze gebruikt/misbruikt kunnen worden om bepaalde privacyschendende maatregelen door te drukken? Op de docureeks is het nog even wachten maar Tim Verheyden zit vandaag al bij De Wereld van Sofie.

Tim Verheyden komt ook een oproep lanceren. Want hij ziet naast apps en camera’s nog een ander voorbeeld van hoe corona impact kan hebben op onze privacy: bij thuiswerk. Sinds corona werken we meer en meer thuis, maar onze baas wil zeker zijn dat we doen wat we moeten doen en liefst op een zo efficiënt mogelijke manier. Er komt steeds meer software op de markt om werknemers op te volgen. Programma's die de woorden volgen die we typen, foto's maken met onze computercamera's en onze managers een ranglijst geven van wie te veel tijd op Facebook doorbrengt en niet genoeg op Excel. 

Heb jij daar als werknemer ervaring mee of maak je je daar zorgen over? Laat het zeker weten via dewereldvansofie@radio1.be of  privacy@canvas.be !

Als wij het hebben over onze privacy zeggen we wel eens “zo’n vaart als in China zal het hier wel niet lopen”. Hoe is het eigenlijk om in een land als China te wonen, waar er geen woord voor privacy bestaat. Hoeveel belang hecht de doorsnee Chinees al dan niet aan zijn privacy? We vragen het aan Leen Vervaeke, correspondent in Beijing.

Wanneer zijn we ons eigenlijk om onze privacy gaan bekommeren? Was het iets waar mensen pakweg in de middeleeuwen ook al mee bezig waren? Paul De Hert, professor strafrecht aan de faculteit Recht en Criminologie van de VUB, is gespecialiseerd in privacywetgeving.

Privacykwesties, technologie, overheidsinmenging in de privésfeer… ze zijn ook een bron van inspiratie geweest voor onnoemelijk veel films, boeken en jawel, tv-series als Big Brother natuurlijk! Een privacykunst en -cultuur bloemlezing door Ward Bogaert.

Er zijn mensen die hun hele leven sans gêne documenteren op sociale media. Je volgt hen via twitter, instagram of facebook en je lijkt àlles over hen te weten te komen. Evelien Chiau is iemand die erg veel over zichzelf prijsgeeft op sociale media. Max Vrijens vraagt wat Evelien dan wel als privé beschouwt?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet