Moeten we onze passie volgen om gelukkig te zijn?

21 september 2018
Het woord passie wordt te pas en te onpas gebruikt, het begrip is intussen zo uitgehold dat we niet meer goed weten wat het precies betekent. En moeten we onze passie volgen om gelukkig zijn?

Maarten Vansteenkiste is ontwikkelingspsycholoog aan de UGent. Volgens hem heeft niet iedereen een passie. Vaak wel een hobby, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Als we gepassioneerd zijn, vertonen we een intrinsieke motivatie. Het werkt als een soort magneet, we voelen een onweerstaanbare drang om die activiteit te beoefenen en gaan er ook significant veel tijd aan spenderen.

Maakt het najagen van je passie je gelukkiger? Harmonieuze passie kan je een pak energie geven. Het is daarom zeker niet slecht om van je passie je beroep te maken. Maar obsessieve passie kan tot uitputting leiden, als de passie je ook in zijn greep heeft op de momenten dat je er niet actief mee bezig bent. Je bent bijvoorbeeld zo gepassioneerd door je werk dat je er niet mee stopt na de werkuren (en je een burn-out riskeert). Het is niet altijd eenvoudig om je passie opzij te zetten. Soms raakt je passie te zeer verstrengeld met je eigenwaarde: ik moet  dit doen, want anders voel ik me minder waardevol als persoon. 

Maar wat als je geen passie hebt? Elise Hermans is zo iemand. Toen ze afgestudeerd was, besefte ze ineens dat ze geen idee had waar ze met haar leven naar toe wilde. Ze had wel hobby's en interesses maar niks dat er bovenuit stak. Ze vroeg zich af of ze zonder passie wel gelukkig kon worden, zeker omdat ze op sociale media voortdurend mensen zag die "100% gelukkig waren omdat ze hun passie hadden gevolgd". 

Die vrees heeft intussen plaats gemaakt voor aanvaarding. Ze putte veel troost uit een TEDtalk van marketeer Terri Trespicio - ‘Stop searching for your passion’. Daaruit leerde ze dat je ook voldoening kan halen door verschillende dingen uit te proberen, en je niet alleen maar op één ding te richten. 

 

Bekijk hier de TEDtalk ‘Stop searching for your passion’: