Moeten we quota instellen om de natuur te beschermen?

1 juni 2016
De IJslandse regering gaat Airbnb aan banden leggen in de hoop de stroom toeristen te stoppen. Koen Van de Putte werkt er in de toeristische sector, en staat achter het idee. "Misschien moeten er zelfs quota ingesteld worden om de natuur te beschermen", zegt hij in Nieuwe Feiten.

IJsland is al sinds enkele jaren een populaire vakantiebestemming. Sinds de bankencrisis werd alles er een stuk goedkoper. En ook de IJslandse regering maakte zelf volop reclame na het uitbarsten van de Eyjafjallajökull in 2010.

Deze zomer worden er anderhalf miljoen toeristen verwacht, en daar wringt het schoentje. Want het land wou zelf wel graag veel toeristen, maar niet zoveel! Het land kan het gewoon niet aan. "IJsland is niet klaar om dit massatoerisme te ontvangen" zegt Koen Van de Putte. En zeker de hoofdstad heeft te lijden:

Reykjavik is een en al hotel en souvenirwinkel geworden.

Tegenstrijdig. Want veel mensen komen net voor de natuur en de rust naar IJsland. "Maar als je dan een hele mooie waterval wilt bezoeken, is dat niet zo prettig met 2000 toeristen rond jou". (De rust kan je wel nog vinden in mei of juni. Maar dan is er ook weer minder kans op goed weer natuurlijk)

Van de Putte heeft ook het gevoel dat veel mensen die IJsland bezoeken teleurgesteld zijn. Ze sparen twee of drie jaren om naar daar te gaan, en zijn ontgoocheld omdat het zo druk is. Al suggereert hij wel voorzichtig een oplossing:

Misschien moeten er zelfs quota ingesteld worden om de natuur te beschermen. Net zoals bij de Galapagoseilanden.

Vind je die quota een goed idee? Laat maar weten.

P.S.: de beste serie die Lieven Vandenhaute dit jaar zag, komt uit IJsland: "Trapped".