Mogen sportclubs spelers verplichten om naakt te douchen? "Dit mag je niet eisen"

15 november 2019
"Een sportclub kan zijn jonge spelers niet verplichten om naakt te douchen, dat behoort tot de persoonlijke integriteit van de jongeren". Dat zegt Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport. Hij reageert daarmee op een protestactie van ouders van jonge voetbalspelers van Berchem Sport. De voetbalclub verplicht haar spelers onder de 17 jaar om naakt te douchen, om hygiënische redenen. "Steeds meer sportclubs worstelen hiermee."

Verschillende ouders van jonge voetbalspelers van Berchem Sport trokken gisterenavond naar het stadion. Ze wilden hun ongenoegen laten blijken over een regel die zegt dat spelers onder de 17 jaar na een training verplicht moeten douchen en dat zonder onderbroek.

De voetbalclub wil voorlopig niet reageren, maar in een brief die het management verspreidde onder de ouders staat het volgende: "na consultatie van enkele deskundigen ter zake, blijkt het naakt douchen voor de islam een probleem te zijn dat gerelateerd is aan de overgang van jeugd naar volwassenheid en daar heeft de club alle respect voor. Daarom hebben we beslist om de volgende regel toe te passen: douchen na een wedstrijd is verplicht. Voor de spelers tot en met 16 jaar is douchen met een onderbroek niet toegelaten, vanaf 17 jaar zijn de spelers daar vrij in."

Angst voor foto's

Simon De Vriendt van het Centrum voor Ethiek in de Sport begrijpt dat sportclubs belang hechten aan het samen douchen. "Het is een belangrijke vorm van teambuilding, dus kan ik begrijpen dat trainers het vervelend vinden om te zien dat sommige spelers hier niet aan willen meedoen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Maar jongeren gaan verplichten om dit naakt te doen, is echt geen goed idee. Dit behoort tot de fysieke integriteit van de jongere, ze moeten hier zelf kunnen over beslissen."

Het Centrum voor Ethiek in de Sport krijgt steeds meer vragen van sportclubs over naakt douchen. "Steeds meer jongeren worstelen met naakt douchen. Dat heeft te maken met cultuur en religie, maar ook met de angst voor foto's. Er is altijd wel een camera aanwezig. En zo'n foto kan al snel circuleren op sociale media of in whatsapp-groepen."

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Herbeluister het gesprek met Simon De Vriendt:

Update: De komende twee weken mag iedereen bij Koninklijke Berchem Sport kiezen hoe hij of zij doucht. Dat heeft het bestuur beslist na overleg met enkele bezorgde ouders.