“Moh... Echt?! Waarom weet ik dit nu pas?"

27 november 2018
Gisteren maakte de Universiteit van Uppsala bekend dat ze een nieuwe zoogdiersoort ontdekt hebben die lang geleden al tussen de dino’s moet geleefd hebben. Waarop redacteur Vincent Byloo bekende dat hij lang gedacht heeft dat “onderzoek van de Universiteit van Uppsala” fictief onderzoek was. Waarop nog iemand zei dat hij nog maar net ontdekt had dat rozijnen eigenlijk gedroogde druiven zijn... Iedereen moet wel eens bekennen dat hij sommige dingen pas laat door had.

Designspecialiste Moniek Bucqoye ziet bij veel gebruiksvoorwerpen functies ingebouwd waarvan de bedoeling niet meteen duidelijk is maar wel leuk om weten. De gaten in een kaasmes? Ooit al stilgestaan waar die voor dienen?

Waarom het zo lastig is te erkennen wat je zou moeten weten maar toch niet wist? Psychologe Leslie Hodge kent het antwoord.

Songteksten die je heel je leven al fout begrepen hebt? Dat heeft een naam, “mondegreens”. Vincent Byloo brengt originele voorbeelden.

Wist je dat het woord “nadar” (hek) genoemd is naar de Franse fotograaf met de naam Félix Tournachon? Ward Bogaert wel en brengt het verhaal achter “de nadar” ;-)

Lees ook:

Radio 1 Select