Mohamad uit Syrië

2 januari 2017
In ons land werd het voorbije jaar een recordaantal vluchtelingen erkend: gemiddeld 43 vluchtelingen per dag. De kans dat het vluchtelingenthema in 2017 een dominant punt blijft, is groot. Maar hoe kijken de erkende vluchtelingen eigenlijk zelf naar 2017?

"Vier verdiepingen omhoog, er is geen lift." Na behoorlijk wat trappen, kom ik aan bij het appartement van Mohamad Al Radi uit Syrië. Een ruimte die hij heel gezellig heeft aangekleed, met de mooi versierde kerstboom als blikvanger in het midden. Mohamad is druk in de weer in de keuken, want voor mijn bezoek heeft hij brownies gemaakt. 

"Mijn droom is een eigen restaurant openen, volgend jaar. Binnenkort heb ik een afspraak met UNIZO, hopelijk kunnen zij mij verder helpen. Ik wil zelfstandige worden, m'n eigen geld verdienen, m'n eigen baas zijn." Mohamad ziet het duidelijk voor zich. "Ofwel noem ik m'n restaurant Popeye, ofwel - als dat niet kan omwille van rechten - Falfillo, een mooie naam voor falafel." 

Hij ziet dan wel z'n toekomst in België, toch blijft het moeilijk het thuisland, Syrië, te vergeten. Zijn ouders wonen er immers nog steeds.

Voor ik in slaap val, denk ik altijd: "Misschien belt er morgen iemand, met de mededeling dat mijn ouders gestorven zijn."

Beluister het verhaal van Mohamad:

Een overzicht van alle reportages in deze reeks vind je hier

© Reportage, foto en tekst: Karen Vandermeulen