Mondbacteriën

11 december 2021
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.1c03889
Of je van spruitjes, broccoli of bloemkool houdt, is geen kwestie van keuze, opvoeding, gewenning of volharding. Het heeft te maken met de soorten bacteriën die in je mond zitten.

Het bacteriële leven in de mond verschilt van persoon tot persoon. En die bacteriën bepalen voor welke smaken je meer of minder gevoelig bent. Dat bleek uit dit broccoli-bericht van een tijdje geleden.

We moeten bekennen dat wij dachten dat mondbacteriën alleen maar lastige beesten zijn omdat ze gaatjes bijten in onze tanden. Dat is waarom we poetsen: we willen geen rotte tanden en niet naar de tandarts. Maar er is dus meer aan de hand. 

Professor Marie Joossens onderzoekt het verband tussen de samenstelling van het bacterieleven in onze mond en allerlei ziekten verderop in ons lichaam. Wie bijvoorbeeld bacteriën huisvest die je minder gevoelig maken voor suiker, zal meer suiker moeten eten voor hetzelfde zoete effect. Daar word je dik van en daar krijg je suikerziekte van. 

En dat is nog maar één, heel eenvoudig voorbeeld van de invloed van mondbacteriën op onze gezondheid. Zaterdag nog veel meer.

Beluister het volledige gesprek :