Mondmaskerplicht in heel Brussel, nu alarmdrempel overschreden is

12 augustus 2020
© Benoit Doppagne
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de kaap van het weekgemiddelde van 50 gevallen per 100.000 inwoners overschreden. Dat betekent dat er vanaf nu een mondmaskerplicht geldt in heel het Brussels Gewest.

Uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen van COVID-19 werden geregistreerd. Een dag eerder ging het nog om 47,1 gevallen per 100.000. Van 2 tot 8 augustus werden er in totaal 663 nieuwe besmettingen vastgesteld, in de week daarvoor waren dat er nog 421.

Dat betekent dat er vanaf nu een mondmaskerplicht geldt in heel het Brussels Gewest. "Iedereen van 12 jaar of ouder moet verplicht een mondmasker dragen dat de neus en de mond bedekt op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke plaatsen in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Er zijn wel enkele uitzonderingen:

  • Tijdens het sporten moet je geen mondmasker dragen.
  • Bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg.
  • Voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of gelaatsscherm te dragen


"Too little, too late"

"Eindelijk, maar too little too late" reageert Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) in 'De Ochtend'. "Ik had er al veel eerder toe opgeroepen. Niet alleen ik, maar ook veel experten gaven aan dat Brussel het nieuwe Antwerpen wordt. Professor Van Damme zei gisteren nog dat de kans op besmetting groter is in Brussel dan in Antwerpen, en toch deed de Brusselse regering niks. Dat vind ik werkelijk schuldig verzuim."

Beluister het gesprek met Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: