Mondmaskers in 5e en 6e leerjaar en nieuwe quarantaineregels: dit hebben Vlaamse onderwijspartners beslist

28 oktober 2021
Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar in Vlaanderen zullen na de herfstvakantie opnieuw een mondmasker moeten dragen. Dat is vanavond beslist op het overleg tussen de Vlaamse onderwijspartners. Ook de test- en quarantaineregels versoepelen. Leerlingen jonger dan 12 moeten zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. In het middelbaar komt er geen nieuwe mondmaskerplicht.

De vierde coronagolf slaat hard toe in de scholen en vooral in het lager onderwijs zijn er veel nieuwe besmettingen. En dus waren nieuwe maatregelen nodig. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft vanavond met de onderwijskoepels, CLB's, vakbonden en experten samengezeten om te bekijken hoe uitbraken in scholen kunnen worden vermeden, zonder scholen te moeten sluiten.

Na de herfstvakantie zullen leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar opnieuw een mondmasker moeten dragen. "Maar in de klas zullen de leerlingen en leerkrachten het mondmasker wel mogen afzetten als ze stil zitten, er voldoende afstand kan worden gehouden en als er ventilatie is", verklaart minister Weyts. "Op de speelplaats hoeft het mondmasker niet, tenzij er dichte fysieke contacten zijn."

In het buitengewoon basisonderwijs geldt de mondmaskerplicht voor leerlingen vanaf 10 jaar en enkel voor de leerlingen voor wie het mogelijk is.

Daartegenover worden de quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 jaar versoepeld. Tot nog toe moest een volledige klas in quarantaine wanneer er op één week tijd in een klas twee besmettingen werden vastgesteld. Alle leerlingen moesten zich dan ook laten testen. Dat was ook het geval wanneer een leerkracht positief testte.

"Die regel zorgt ervoor dat duizenden kinderen in quarantaine moeten zonder dat ze ziek zijn. Daar moeten we mee stoppen", zegt Weyts. "Vanaf de herfstvakantie moeten kinderen jonger dan 12 zich enkel nog laten testen als ze symptomen hebben. Dat moet ook de druk op de huisartsen en CLB's verminderen. Wie positief is, moet dan wel een week in quarantaine."
De volledige klas moet wel een week in quarantaine vanaf 4 besmettingen in één week tijd in eenzelfde klas, dat was tot nog toe al vanaf 2 besmettingen: "Een noodmaatregel om clusteruitbraken te verhinderen op scholen."

Luister hier naar het gesprek in 'De Ochtend' over de nieuwe mondmaskerplicht in het lager onderwijs

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'