Mondmaskers verplicht in winkels en andere binnenruimtes

10 juli 2020
Vanaf zaterdag zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land donderdagavond beslist. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen wordt het dragen van een mondmasker verplicht.

Een overzicht van wat er vanaf dit weekend verandert in de supermarkt:

  • Colruyt Group - dus Colruyt, Okay en Spar - gaat de komende week opnieuw medewerkers aan de ingang zetten om klanten erop te wijzen dat ze een mondmasker moeten dragen. Bij Colruyt gaan ze ervan uit dat de meeste klanten een eigen masker bij zich zullen hebben. Klanten die toch geen eigen masker hebben, zullen er één krijgen.
  • Eenzelfde geluid is te horen bij Carrefour. Bij de ingang van de Carrefours staan nu al beveiligers die erop toezien dat de klanten de regels naleven. Zij zullen er vanaf morgen ook op toezien dat klanten een masker dragen. Klanten die geen masker dragen, zullen er vriendelijk op gewezen worden dat het dragen van een masker voortaan verplicht is. Zaterdag en zondag zal Carrefour nog gratis maskers geven aan klanten die er zelf geen bij zich zouden hebben. Vanaf maandag zullen klanten een masker kunnen kopen. Kostprijs: 57 cent, waarvan 2 cent naar een goed doel gaat.
  • Bij Aldi zullen vanaf morgen ook stewards staan. Zij zullen morgen nog een gratis mondmasker geven aan klanten die geen bij zich hebben. Vanaf maandag zal het betalend zijn, in een pakje van van 5 of 10.
  • Bij Delhaize gaan ze de mondmaskers niet gratis verdelen. Maar ze gaan wel mondmaskers per 10 verkopen aan de ingang van de winkels, voor mensen die geen mondmasker bij zich hebben. Delhaize heeft nog altijd medewerkers aan de ingang die karretjes ontsmetten. Die medewerkers zullen aan de klanten de boodschap meegeven dat ze voortaan een masker moeten dragen in de winkel. Mocht de klant toch zonder masker binnengaan, zal de politie worden gewaarschuwd. Dit omwille van de veiligheid van het personeel.
  • Ook bij Lidl zijn ze vandaag de hele druk in de weer geweest om alles te regelen na de aankondiging van gisteren. Maar tegelijk klinkt er opluchting bij de discounter, dat er er nu eindelijk duidelijkheid is, dat iedereen nu een mondmasker moet dragen. Bij de ingang van de Lidl-supermarkten zullen medewerkers staan die, indien nodig, pakketjes van 5 mondmaskers kunnen meegeven aan klanten die nog geen masker hebben. Klanten zullen daaruit dan alvast één masker kunnen nemen om op te zetten. Het pakketje zal afgerekend worden aan de kassa. De woordvoerder van Lidl zegt dat er zeker voldoende voorraad is om medewerkers en klanten van maskertjes te voorzien.

Hoe is deze verplichting to stand gekomen?

De Hoge Gezondheidsraad deed eerder al de aanbeveling om het dragen van mondmaskers te verplichten in winkels. Dat is nodig "om de bescherming van klanten en verkopers te verbeteren", aldus het adviesorgaan.

Na overleg met de experten van de GEES heeft het Overlegcomité nu beslist om dat advies te volgen. Vanaf zaterdag wordt het dragen van een mondmasker verplicht in winkels en winkelcentra, in bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken.
"Deze lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land. Het dragen van een masker blijft altijd sterk aanbevolen in andere situaties", zegt het kabinet van premier Sophie Wilmès in een mededeling.

Mensen die de verplichting tot het dragen van een mondmasker in de beschreven omstandigheden niet respecteren, riskeren een strafrechtelijke sanctie.

Mondmaskers zijn nooit verplicht voor kinderen jonger dan twaalf en er zijn bijzondere bepalingen voor mensen die om medische redenen geen masker kunnen dragen. Een elektronische Nationale Veiligheidsraad zal vrijdag de beslissingen van het Overlegcomité valideren.

Bron: vrtnws.be

Luister naar een reactie van Unizo. Danny Van Assche, in De ochtend:

Luister naar een reactie van Kristel Van Damme, ACV Puls in De ochtend:

Luister naar een reactie van Pieter Timmermans (VBO) en Marc Leemans (ACV) in De ochtend: