Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Mooi weer vandaag, niet?

wo 31 jan. - 8:52

CEO Inge Geerdens dacht vroeger dat ze zelf weinig kan doen aan de klimaatverandering. Maar ze is van mening veranderd.
Inge geerdens

Het weer.  Vroeger was het een makkelijk onderwerp om wat over te praten op feestjes en netwerkmomenten. Maar dat is voltooid verleden tijd. Wanneer we het hebben over klimaatverandering, moeten we al die gezellige small talk overslaan. Ik moet bekennen dat ik nog niet zo lang geleden tot die constatatie ben gekomen. Ik was uiteraard goed op de hoogte van de gevolgen van de klimaatverandering, maar het was een ver-van-mijn-bedshow. En dat geldt, denk ik, voor veel mensen. Ik had het gevoel dat ik zelf maar weinig kon doen, op een paar kleine veranderingen in levenstijl na. Wel, ik ben van gedacht veranderd.

Climate Without Borders

Een paar maanden geleden had ik afgesproken met vrienden: Bruno en zijn vrouw Jill Peeters. We hadden elkaar al even niet gezien. Jill kent u ongetwijfeld als weervrouw bij VTM. Ze strijdt al jaren voor klimaatactie. Vaak voor een groot publiek, en die avond aan mijn keukentafel.
Ze vertelde me toen dat ze grootse plannen had. Vorige zomer lanceerde Jill samen met 25 weermannen en –vrouwen van over de hele wereld ‘Climate Without Borders’. Ze willen meer toegankelijke berichtgeving over klimaatverandering en –actie, in plaats van de vaak academische discussies waar we nu in verzanden.

Ze willen mensen opvoeden over klimaatverandering. En dat doen ze met de volle steun van de VN en de World Meteorological Organization. Want ondanks de groeiende bezorgdheid, is er eigenlijk nog maar weinig veranderd. Zijn we dan niet bereid om ons gedrag te veranderen en de klimaatverandering aan te pakken? Natuurlijk wel. Maar ik volg Jill: er ontbreekt een zekere sense of urgency.
Daarom wil Climate Without Borders dat we begrijpen dat dit probleem snel dichterbij komt. En het gaat het ons allemaal aan. Mensen moeten beter zien wat er NU aan de hand is en niet wat er in toekomst kan gebeuren. Jill deelt deze verhalen en ik nodig u graag uit om er een te lezen. Liefst vandaag nog.

Er is geen gebrek aan informatie. Maar vaak is ze te wetenschappelijk en complex voor gewone mensen. Climate Without Borders wil die informatie toegankelijker maken, hertalen naar mensentaal. Show and tell, zonder belerend te zijn. Het enige wat ze nodig hebben is een platform om die informatie te delen. Misschien  tijdens het weerpraatje op televisie?

Alle grote dingen beginnen klein. Jill voelde zich geïnspireerd na afloop van de Klimaatconferentie van Parijs in 2015. (#COP21). Ze startte een Whatsapp-groepje met weerpresentatoren van over de hele wereld. Ze delen er informatie over het weer in hun regio en over klimaatverandering. De onderwerpen gingen van extreme weersomstandigheden tot beleid en klimaatactie.

Vandaag gebruiken ze elkaars informatie in hun weerberichten op TV en sociale media. Ze hebben wereldwijd maar liefst 375 miljoen kijkers. Dagelijks. Wow. Als ondernemer zag ik meteen de mogelijkheden. Wat een bereik! En met elke extra weerpresentator komen er miljoenen bij… Ik twijfelde niet en ik stelde Jill en haar collega’s voor aan mijn netwerk. Om fondsen te werven natuurlijk en hen toe te laten te groeien. Maar ook om de basis van hun organisatie én opzet te (laten) begrijpen. Enkele weken geleden hebben we, met een groep studenten en hun docenten van de Thomas More hogeschool, een dag lang gebrainstormd om een strategische communicatieaanpak op te zetten en een nieuwe website te ontwikkelen. Dat proces is in volle gang.
Climate Without Borders wil onze visie op klimaat veranderen. Weerbericht per weerbericht. De aanpak van Jill is een aangename verandering voor het klimaatdebat. En dat is nodig.

Geen grap

Voor de meesten onder ons is de opwarming van de aarde vervelend, want het noopt tot aanpassingen van onze levensstijl. Maar het went wel. We maken er zelfs cynische grappen over als de winter hard toeslaat en de temperatuur weer daalt. Genre: 'Het lijkt erop dat die geruchten over het opwarming van de aarde sterk overdreven zijn.' Maar voor heel wat andere mensen is klimaatverandering géén grap. Het is een harde, brutale realiteit. Aan de andere kant van onze planeet worstelen mensen om te overleven. Klimaatverandering is er niet vervelend, het is er ronduit levensbedreigend.

Niemand zou mogen sterven omwille van het weer. Daar gaat u ongetwijfeld mee akkoord. Dan rest er nog maar één vraag: vindt u het belangrijk genoeg om daar ook effectief wat aan te doen?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet