"Moordstrookje" is het Woord van het Jaar

18 december 2018
Een niet-verhoogd fietspad, niet afgescheiden van de rijweg is een "moordstrookje". Het woord is verkozen tot Woord van het Jaar 2018. "Een cynisch woord, een scherpe keuze van de Vlamingen," is de commentaar van VRT-taalraadsman en hoofdredacteur van Van Dale Ruud Hendrickx.

In de afgelopen warme zomer waren er veel fietsers op de weg en gebeurden er ook veel ongelukken. "Toen dook het woord "moordstrookje" voor het eerst op in krantenkoppen," zegt Ruud Hendrickx. Daarnaast was het thema verkeersveiligheid en mobiliteit erg in beeld bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Opmerkelijk: Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska kreeg enkele maanden geleden de wind van voren van N-VA en Open VLD omdat hij de term "moordstrookje" in de mond nam. Rzoska gaf toe dat het woord te scherp was.

Warme woorden met binnenrijm

Tweede in de verkiezing van het Woord van het Jaar, met amper een handvol stemmen verschil, is "mangomoment", een gebaar van steun voor een zieke, genoemd naar een doodzieke patiënt die nog eens een mango wilde eten.

Het doet denken aan het woord van vorig jaar: "koesterkoffer" (koffer met herinneringen aan een gestorven kind). Ruud Hendrickx ziet hier een trend van positieve woorden met een binnenrijm: "samsonseks" en "kraamkost" horen ook in dat rijtje thuis.

In Nederland is een ander Woord van het Jaar verkozen: "blokkeerfries". Dat verwijst naar Friezen die de snelweg blokkeerden voor bussen met tegenstanders van Zwarte Piet.

Gisteren is al het Vlaamse Kinderwoord van het Jaar bekendgemaakt: "boeie" ("het maakt niets uit!"). De verkiezing van de Woorden van het Jaar is een initiatief van de VRT en de woordenboekenmaker Van Dale.

Bron: vrtnws.be