"Moreel roept dit veel vragen op"

24 augustus 2016
Nieuw in de zalen vanaf vandaag: de oorlogskomedie “War Dogs”. Het ware verhaal van twee stoners uit Miami die multimiljonair werden met al dan niet legale wapenhandel, in opdracht van het Amerikaanse leger. Filmman Ward Verrijcken velt zijn oordeel.

De film War Dogs vertelt een bijzonder hallucinant verhaal. Samengevat:

  • Het leger doet via een website oproepen om hen wapens te bezorgen
  • Twee jonge kerels kopen wapens op de zwarte markt
  • Ze verkopen die legaal aan de overheid.
  • De overheid gaat daarmee oorlog voeren over de hele wereld
  • En dit allemaal in opdracht van de president van de Verenigde Staten.

Het verhaal is echt gebeurd, en gebaseerd op het boek "The Dudes". Het is ook een beetje een persoonlijke obsessie van regisseur Todd Phillips, die ook de maker van de succesvolle The Hangover-trilogie is. “Zijn trilogie The Hangover bracht zoveel geld op voor filmstudio Warner Brothers, dat Phillips als bedankje meer dan 40 miljoen dollar kreeg om War Dogs te maken”.

 

Veel vragen

“Degelijke cinema, en vakkunst” vindt Ward. Maar niet echt groots: “Todd Phillips is niet in staat om aan zijn eigen lijzigheid te ontsnappen”.

Maar het verhaal is wel heel erg interessant. En de film klaagt iets aan. Het straffe is immers dat de website en het systeem van criminele verhandeling van wapens nog steeds bestaan. En dat roept moreel veel vragen op.

Je zou verwachten dat Obama na het boek en de film iets aan die bijna criminele verhandeling van wapens in zijn land gedaan zou hebben. Maar neen hoor.

Beluister hieronder de volledige recensie:

Ward sprak trouwens onlangs met regisseur Todd Philipps en acteur Jonah Hill: