Moslima gaat voor het Egyptisch presidentschap

21 juni 2011

Vandaag is de lijst met presidentskandidaten voor de eerste vrije verkiezingen in Egypte officieel neergelegd. Volgens een facebook-poll maakt voormalig hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap Mohammed el-Baradei de meeste kans.

Maar de opmerkelijkste kandidaat - en naar verluidt ook niet kansloos - is Bouthaina Kamel (foto). Al was het maar omdat ze naast 15 mannelijke kandidaten de enige vrouw is. Wat geen belemmering mag zijn, want haar bijnaam luidt 'de vrouw die honderd man waard is'.

Kamel was jarenlang actief als journaliste en nieuwsomroeper. Ze presenteerde zes jaar lang een populair programma op de radio waarin ze gevoelige thema's als misbruik of buitenechtelijke seks niet schuwde. Later ging ze voor de televisie werken, maar daar hield ze vijf jaar geleden mee op omdat ze het volk niet meer wilde voorliegen. De druppel was een verkiezingsprogragramma waarin alleen ruimte was voor regeringspropaganda.

Ze is moslima, maar als voorstander van gelijke rechten voor moslims en christenen draagt ze vaak een half maantje én een kruisje.

Radio 1 Select