Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Moslims beginnen aan ramadan in coronatijden

vr 24 apr. - 4:26

Iftars in beperkte kring, geen lange, volle tafels in volkswijken en een muezzin die oproept om niét naar de moskee te komen. Het coronavirus maakt ook van de ramadan, de islamitische vastenmaand, een bevreemdende ervaring voor de 1,8 miljard moslims in de wereld.
Man alleen in moskee

De ramadan begint dit jaar voor de meeste moslims vandaag. De start wordt bepaald door de stand van de maan. Dat is voor elk land anders, maar de meeste moslims volgen Saudi-Arabië.

Vasten van zonsopgang tot zonsondergang, dat is wat centraal staat tijdens de ramadan. Die draait om bezinning, maar zeker ook ook om samenhorigheid. Dat komt tot uiting tijdens speciale gebedsdiensten en tijdens de iftars, de maaltijden waarmee bij zonsondergang het vasten wordt verbroken. Families en vrienden komen samen om te eten en drinken, soms tot in de vroege uurtjes.

Maar veel van dat gemeenschapsgevoel zullen moslims dit jaar noodgedwongen moeten missen. Op de meeste plaatsen in de wereld blijven de moskeeën dicht en zijn iftars met mensen buiten het eigen gezin verboden.

Moskeeën en liefdadigheidsinstellingen organiseren normaal gezien maaltijden voor arme mensen en mensen die het moeilijk hebben, maar ook dat kan nu niet. Ze zullen nu wel proberen langs te gaan met voedselpakketten. Dat gebeurt onder meer in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, waar veel Zuid-Aziatische gastarbeiders tewerkgesteld zijn aan lage lonen. Velen zijn nu bovendien werkloos door het coronavirus en hangen helemaal af van liefdadigheid.

Maar zij zijn niet de enigen. Doordat de coronacrisis overal ter wereld mensen berooft van een inkomen, kunnen de giften die traditioneel tijdens de ramadan worden gedaan dit jaar lang niet alle noden lenigen.

Dat zullen ook de inwoners van Gaza voelen, van wie meer dan de helft onder de armoedegrens leeft. Tijdens de ramadan krijgen zij traditioneel steunpakketten uit onder meer Turkije of Jordanië, maar dit jaar dreigen die giften op te drogen.

Hoe beleven de landen met een overwegend islamtische bevolking de ramadan tijdens dit "coronajaar" 2020? Lees het op vrtnws.be

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet