Mozambique: bloedbad met meer dan honderd doden na jihadistische aanval op Palma

29 maart 2021
Farah Nabil - unsplash
De aanval van gewapende mannen op de Mozambikaanse havenstad Palma heeft een bloedige tol geëist. Jihadisten hebben vrijdagavond de stad ingenomen, na een beleg van twee dagen. Intussen is er al sprake van meer dan honderd doden. Duizenden mensen vluchten in paniek weg. Voor de kust is een enorm gasveld van het Franse bedrijf Total. "De lokale bevolking krijgt daar weinig van, en dat is een van de redenen voor het jarenlange geweld in de regio", zegt correspondente Elles van Gelder.

De exacte tol van de aanval op de Mozambikaanse havenstad Palma is nog niet duidelijk. Sinds een jihadistische groep vorige woensdag de stad aanviel, zijn duizenden van de zowat 75.000 inwoners op de vlucht geslagen. De Mozambikaanse regering sprak gisteravond alleen van 7 doden. Dat ging om mensen die tijdens hun evacuatie uit een hotel in een hinderlaag waren gevallen. Maar intussen blijkt uit ooggetuigeverslagen dat er veel meer slachtoffers zijn gevallen. Mensen die met bootjes zijn kunnen vluchten, hebben het over tientallen lichamen in de stad en op het strand.

Bij de slachtoffers zijn plaatselijke burgers, maar ook buitenlandse werknemers. Voor de kust van Palma is de Franse energiereus Total een gasveld beginnen te ontginnen. "Dat gebied is miljarden euro's waard. Maar de plaatselijke bevolking ziet er weinig van", zegt onze correspondent Elles van Gelder in 'De Ochtend'.

De jihadisten zijn vier jaar geleden werkloze jongeren beginnen te rekruteren. Ze zeggen dat ze banden hebben met terreurgroep IS. Ook het Mozambikaanse leger heeft een slechte reputatie. De provinceie Cabo Delgado is de armste van Mozambique. Twee jaar geleden werd ze ook nog eens getroffen door de verwoestende orkaan Kenneth.

Beluister het gesprek met Elles van Gelder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'